0

Ostoskorisi on tyhjä

Miten saada selluliitti pois?

Miten saada selluliitti pois?

Selluliitti iho-ongelmana on moniulotteinen teema: sen syitä ja syntymisprosessia ei tunneta vieläkään täysin eikä tiede ole pystynyt osoittamaan mitään 100% yksiselitteistä keinoa päästä siitä eroon.

"Miten saada selluliitti pois" on ollut erittäin toivottu aihe ja siksi tämän kertaisessa blogipostauksen ja podcastin yhdistelmässä käymme läpi mitä selluliitti on, mistä se johtuu ja miten saada selluliitti pois.

Kuuntele myös oheinen podcastimme:

 

Mitä selluliitti on?

Selluliitti on ihon alaista rasvakudosta, jota kertyy erityisesti reisiin ja pakaroihin sekä käsivarsiin. Sitä voi esiintyä kuitenkin missä tahansa muuallakin.

Ihosta tulee muhkurainen, koska rasvasoluja ympäröivissä "aitioissa" eli sidekudoksessa tapahtuu rakenteellisia muutoksia. Toisaalla löystyvä sidekudos ja toisaalla kiristyvät säikeet työntävät rasvaa kohti ihon pintaa.

Tiedätkö sellaiset lasten glitter mesh pallot, joiden ympärillä on verkko? Ne havainnollistavat itseasiassa hyvin sitä, mitä ihosi alla tapahtuu rasvakudokselle: kun puristat palloa, sen sisällä oleva massa puristautuu verkon väleistä.

Mistä selluliitin tunnistaa?

Selluliitti voidaan jaotella eri “vakavuuksiin”/tasoihin, jonka voit testata itse:

1. aste: Iho on maatessa ja seistessä sileä. Jos puristat ihoa näet kennomaisia kuoppia.

2. aste: Iho on maatessa sileää kun nouset seisomaan muhkurat näkyvät.

3. aste: Appelsiini-iho näkyy seistessä ja maaten.

Mistä selluliitti johtuu?

Selluliitin voidaan ajatella olevan elintasovaiva, sillä osa selluliitin aiheuttajista ovat elämäntapatekijöitä. Selluliittia aiheuttavia elintapatekijöitä ovat muun muassa ruoansulatusongelmat, vääränlainen tai liiallinen ravinto, tupakan ja alkoholin runsas käyttö.

Myös stressi sekä laskimoverenkierron ja imunestekierron häiriöt, joiden taustalla on liikunnan vähäisyys, ryhtivirheet, puristava vaatetus tai huono ergonomia vaikuttavat.

Selluliitista tiedetään myös, että hormonien epätasapaino saattaa edistää selluliitin syntyä. Vaikka selluliitti ei liity suoranaisesti ylipainoon, on sillä kuitenkin yhteys estrogeeniin, sillä estrogeenidominanssissa rasva kertyy juuri lantion, reisien ja pakaroiden alueelle ja voi pahentaa selluliittiongelmaa.

Hormonitoiminnan tasapainottaminen ja erityisesti enstrogeenidominanssin korjaaminen ovat erittäin laaja-alaisia ongelmia. Jos nämä ovat selluliitin taustalla, niihin on syytä puuttua mikäli haluaa pitkäkestoisia tuloksia. Jos vain tuijotetaan viimeisintä oiretta ja haetaan ratkaisua oireelle, eikä syylle, ei päästä kovin pitkälle pitkäaikaisten tulosten saavuttamisessa.

Ruokavalion ja liikunnan merkitys

Miten ruokavalio ja liikunta vaikuttavat siihen, että selluliitin saa pois tai että sitä tulee alunperinkään?

Selluliitin syntymiseen vaikuttaa myös rasvan ja kuona-aineiden runsaampi kudoksiin kertyminen kuin poistuminen, eli aineenvaihdunnan hidastuminen. Huono tai epäsäännöllinen ruokavalio ja liian vähäinen veden juonti haittaavat hyvää aineenvaihduntaa.

Sidekudoksiin voi tällöin varastoitua aineenvaihdunnan “jätettä” aiheuttaen elastisuuden katoamista, mutta sinne voi varastoitua myös kalsiumia, mikäli se ei imeydy hyvin. Runsas insuliinin tuotanto luonnollisesti vaikuttaa rasvan varastoitumiseen ja vaikeuteen käyttää varastorasvoja energiaksi. Insuliinitasoja nostattaa myös pitkälle prosessoidun ruoan syöminen.

Prosessoidun ruoan syöminen voi omalta osaltaan vielä lisätä selluliitin syntyä, koska selluliitissa on enemmän tyydyttyneitä kuin tyydyttymättömiä rasvoja. Myös tyydyttämättömät rasvat lisäävät kehon alttiutta tulehdukselle ja selluliitti liitetäänkin myös ihonalaisen kudoksen tulehdustilaan.

Näiden tekijöiden lisäksi urheilun puute voi vaikuttaa myös selluliitin syntyyn. Jos ei liiku, ongelma-alueelle ei synny tarpeellista verenkiertoa ja aineenvaihdunta hidastuu.

Kenelle selluliittia tulee?

Vaikka selluliitti on rasvaa, sitä voi olla kaikenikäisillä ja -kokoisilla ihmisillä. Selluliitti ei katso ikää tai painoa: selluliittia voi tulla jo teininä, ja sitä voi olla niin hoikilla, ylipainoisilla kuin urheilijoillakin. Selluliitti voi olla osittain myös perinnöllistä. Naisille selluliittia tulee kuitenkin valitettavasti useammin kuin miehillä.

Naisista noin 80 prosentilla on selluliittia enemmän tai vähemmän. Miehillä sitä on harvemmin, eri tutkimuksista riippuen arviolta alle 10 prosentilla.

Millä erot sukupuolten välillä selittyvät?

Naisen ihon anatomia:

Naisen keho on muokkautunut niin, että sidekudoskuidut kulkevat pystysuorina ihoon asti ja kiinnittyvät siihen suoraan. Eli rasvalla on ikäänkuin suora putki ihon pintaan. Jokainen näistä kiinnityskohdista kiskoo ihoa alaspäin, mutta rasva puskee kiinnityskohtien välistä läpi kuten mesh-pallo esimerkikistä voit asiaa havainnollistaa.

Miehen ihon anatomia:

Miehillä puolestaan sidekudoskuidut kulkevat ristikkäin kalastusverkon tapaan, jolloin rasvalla ei ole samanlaista suoraa putkea ihon pintaan kuin naisilla.

Tämä kuulostaa epäreilulle, mutta sille on biologian näkökulmasta selkeä selitys, joka liittyy raskauteen. Naisen vartalolle on tarpeellista omata kyky tallettaa rasvaa raskauden varalta nopeasti, jotta elimistö voi taata riittävän energian saannin sekä äidille että lapselle. Miehellä tällaista tarvetta ei ole.

Saako selluliittivoiteilla selluliitin pois?

Tässä haluaisimme palauttaa mieleen aiemmin kertomamme tekijät ihon biologiasta sekä ihon rakenteesta. Jos selluliittiä on syntynyt ja rasva on puristunut sidekudosten läpi, ei kosmeettisilla voiteilla yksinkertaisesti ole mahdollisuutta vaikuttaa ihon alaiseen sidekudokseen.

Voiteet eivät imeydy tarpeeksi syvälle eivätkä pysty maagisesti työntämään sidekudosten väli pullistunutta rasvaa takaisin paikoilleen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei selluliitille olisi mitään tehtävissä.

Mm. lymfahoidot tehostavat kehon nestekiertoa ja kuona-aineiden poistumista - tule nauttimaan hoitolallemme rentouttavasta lymfahoidosta!

Myös säännöllinen vartalon kuivaharjaus on auttanut monia!

Muista myös stressin vaikutus

Stressin vaikutusta niin yleiseen hyvinvointiin, kuin selluliitin syntyyn ei sovi myöskään väheksyä. Pyri lisäämään päiviisi palauttavia hetkiä pitkin päivää ja rauhoita illat omalle hyvinvoinnillesi aina kun mahdollista.

Mitä seuraavaksi?

  1. Katso täältä kootusti tuotteita ja palveluita selluliitin poistoon.
  2. Olethan jo uutiskirjeemme tilaaja? Tilaajana saat tiedon tuoteuutuuksista, tarjouksista ja ihonhoidon webinaareista ensimmäisenä.
  3. Tutustu myös muihin valikoimamme vartalonhoitotuotteisiin!

Lue myös

7 tapaa vähentää selluliittiä

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista