0

Ostoskorisi on tyhjä

Iho-oireet hallintaan entsyymeillä - käyttö sisäisesti ja ulkoisesti

Iho-oireet hallintaan entsyymeillä - käyttö sisäisesti ja ulkoisesti

Joulun aikaan tulee usein syötyä paljon sellaisia ruokia ja ruokien yhdistelmiä, joita arkena harvoin syö. Paljon lihaa yhdistettynä nopeisiin hiilihydraatteihin ja päälle vielä makeaa jälkiruokaa, ehkä alkoholiakin.

Napostelua ja jatkuvaa syömistä - sitähän se joulu tuppaa olemaan.

Lautaselle voi päätyä tavallista enempi pitkälle prosessoituja ruokia, joissa ravintoaineiden - varsinkin rasvojen laatu ei ole paras mahdollinen (konvehdit, joulutortut, kakut, piparit). Olo muuttuu nopeasti raskaaksi, jolloin ruoansulatuksen tukeminen esimerkiksi entsyymeillä voi helpottaa oloa huomattavasti.

Joulunpyhien jälkeen aletaan usein miettiä miten saada iho kirkkaaksi ja olo hehkeäksi uutta vuotta vastaanottamaan.

Osalla joulun herkuttelu on puolestaan voinut laukaista iho-ongelman, esim. atooppisen ihon tulehtumisen tai finnien ilmantumisen. Käsittelemme tässä blogissa syitä huonolaatuisen ruoan laukaisemiin iho-ongelmiin ja parhaita keinoja niiden selättämiseksi.

Voit myös kuunnella aiheesta podcastimme:

Miksi herkuttelu laukaisee iho-ongelmien pahenemisen?

Silloin tällöin, pienissä määrissä nautittuna ravinneköyhät ja huonolaatuiset "herkut" eivät välttämättä heti laukaise ihon oireilua, mutta suurissa määrissä tai pitkäaikaisesti käytettynä ne kuormittavat ruoansulatusta, altistavat tulehdukselle ja ruoansulatuksen vaivoille.

Samaan aikaan elimistön suojaravintoaineiden tankkaus kokee inflaation: Prosessoidut ruoat ottavat enemmän kuin antavat.

Vaikutukset heijastuvat helposti ihon kuntoon juuri pimeänä ja kylmänä vuodenaikana, jolloin iho erityesesti tarvitsisi suojaa ravintoaineista.

Herkuttelun yhteys iho-ongelmien pahenemiseen selittyy aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen heikkenemisellä samaan aikaan kun elimistö tarvitsisi runsaasti suojaravintoaineita!

Miten korjata tilanne herkuttelukauden jälkeen?

Monilla alkaa tammikuussa tipaton, sokeriton, lisäaineeton, "siistitty" ruokavalio. Elimistö kaipaakin joulumässyn jäljiltä mikroravinteita (vitamiinit, hivenaineet, kasvien polyfenolit) ja monet kuvailevat oloaan tukkoiseksi.

Ajatus puhtaasta ruokavaliosta houkuttaa, mutta kurinalaisen ruokavalion noudattaminen tuntuukin yllättävän rankalta ja ote alkaa lipsua.

Kyse ei silloin kuitenkaan ole tahdonvoiman puutteesta, vaan taustalla on fysiologinen noidankehä: Ravintoainepuutoksista kärsivä keho lähettää aivoille jatkuvasti nälkäsignaaleja - jotka oikeastaan mielitekosignaaleja nopeasti verensokeria nostattaville ruoille. Tämä johtuu siitä, että miellämme nopean energiansaannin akuutin tilanteen korjaavaksi ratkaisuksi.

Huonolaatuisen ruoan ylensyönti siis johtaa ravintoainepuutoksiin, joka lisää huonolaatuisen ruoan mielitekoja. Tilanne tulisikin korjata ensisijaisesti varmistamalla, että elimistö saa mahdollisimman tehokkaasti kaiken irti syödystä ruuasta sen sijaan, että aletaan tiukalle eliminointilinjalle.

Kun ruoansulatus toimii hyvin, olo helpottuu ja ruokavaliota voi viilata kohti terveellisempää lisäämällä päivä toisensa jälkeen hyvien valintojen määrää huonojen jäädessä lähes huomaamatta pois. Tällöin muutoksesta tulee helpommin myös pysyvä!

Lisäpotkua ruoansulatukseen

Jotta syömämme ruoan ravintoaineet voivat imeytyä kehon käyttöön, tulee niiden pilkkoutua tehokkaasti jo vatsalaukussa. Ruoansulatus reagoi helposti stressiin, epäsäännölliseen elämänrytmiin ja huonoihin elintapoihin.

Tasapainoinen ruokavalio, tehokas ruoansulatus ja hyvin toimiva solutason aineenvaihdunta on niin perusterveyden kuin terveen ulkonäönkin pohja.

Ruoan pilkkoutumista kannattaa tukea jo heti ruoansulatusjärjestelmän alkupäässä, eli suussa ja vatsalaukussa. Syljessä on amylaasi -entsyymiä, joka aloittaa tärkkelyksen pilkkoutumisen jo suussa. Tästä syystä ruoan rauhallinen pureskeleminen (huom: myös smoothiet kannattaa pureskella) on erittäin tärkeää hyvän ruoansulatuksen kannalta.

Mahalaukussa entsyymien eritykseen tarvitaan riittävä vatsan happamuustaso (pH 1,5-2). Vatsan happamuutta voi testata ja tukea luontaisesti omenaviinietikalla tai ottamalla betaiinihydrokloridia ruokailun yhteydessä.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Entsyymivalmisteet ruoansulatuksen tukena

Tunnetuin entsyymi on kaiketi laktoosi-intoleranssissa käytetty laktaasi, eli laktoosia pilkkova entsyymi, proteiinia pilkkova pepsiini (proteaasi) ja rasvoja emulsifioiva lipaasi. Ilman rasvojen hyvää pilkkoutumista myös ravinnosta saadut ihon terveydelle keskeiset rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A, E, D ja K -vitamiinit jäävät pilkkoutumatta ja imeytymättä!

Entsyymivalmistetta valitessa tulisi huomioida, että valmiste sisältää niin proteiinin, rasvojen kuin hiilihydraattienkin pilkkoutumiseen tarvittavia entsyymejä ja ruoansulatusta luontaisesti auttavia kasviyhdisteitä.

Ketkä tarvitsevat ruoansulatusentsyymejä?

Jos sinulla on joitakin näistä oireista, on entsyymien käyttäminen ruoansulatuksen tukena suositeltavaa:

 • Satunnaista turvotusta ja kaasunmuodostusta, varsinkin muutama tunti ruokailun jälkeen tai iltaisin
 • Yhtäkkinen täysi tunne vatsassa kesken ruokailun tai välittömästi ruokailun jälkeen
 • Lievää närästystä ruokailun jälkeen
 • Pahanhajuinen hengitys (hyvästä suuhygieniasta huolimatta)
 • Hidas suolen toiminta tai ummetus
 • Runsaasti sulamattomia ruokapartikkeleja ulosteessa
 • Allergista ihottumaa
 • Estrogeenidominanssi
 • Sappirakko poistettu

Miten pitkään entsyymejä tulisi ottaa ja mitä odottaa niiden vaikutukselta

Entsyymejä käytettäessä vatsan oma entsyymituotanto saa mahdollisuuden levätä ja eheytyä. Entsyymejä käytettäessä ei siis tarvitse huolestua siitä, että oma entsyymituotanto lamaantuisi vaan päinvastoin entsyymikuurin jälkeen oma luontainen ruoansulatus voi paremmin. Ruoansulatusentsyymejä kannattaa käyttää yhtäjaksoisesti 2-3 viikon ajan jokaisella pääaterialla. Entsyymit on hyvä ottaa 20 minuuttia ennen ruokailua.

Entsyymien käytöllä voidaan saada aikaan seuraavia tuloksia:

 • Ruokayliherkkyyksien häviäminen - parantunut toleranssi sellaisille ruoka-aineille, jotka ennen laukaisivat esimerkiksi atooppisen ihottuman tulehtumisen
 • Kirkas iho - maksa alkaa toimimaan paremmin kun sitä ei kuormita huonosti sulaneet ruokapartikkelit
 • Säännöllinen vatsan toiminta - ei ummetusta
 • Turvotuksen väheneminen - ei kaasunmuodostusta
 • Energisyyden lisääntyminen - keho saa hyvin sulavasta ruoasta enemmän ravintoaineita
 • Kevyt olo ruokailun jälkeen
 • Ruokailun jälkeinen väsymys poistuu

Entsyymit ulkoiseen käyttöön

Entsyymejä on ihon kuorintatuotteissa, sillä ne nopeuttavat ihon ulomman kerroksen ihosolujen hajoamista. Tämä mahdollistaa hoitotuotteiden pääsemisen nopeammin ihon alempiin kerroksiin. Ihoa ei kuitenkaan tästä huolimatta kannata kuoria liikaa, sillä niin tekemällä vahingoitetaan ihon luonnollisia ja tärkeitä suojamekanismeja.

Sameasta ja epäpuhtaasta ihosta kärsivät pyytävät usein mahdollisimman tehokkaita kuorintoja, mutta on hyvä muistaa, että ihon kuntoa ei pidä pystyä maagisesti muuttamaan täysin yhdellä hoitokerralla. Liian rakeisilla, rajuilla ja reilusti kuorivilla aineilla voidaan altistaa iho erilaisille ongelmille.

Entsyymikuorinnat ovat erinomainen vaihtoehto kaikille ihotyypeille, myös herkälle iholle, sillä ne eivät mekaanisesti rasita ihoa.

Entsyymejä sisältäviä kuorintoja:

Lisätietoa ihon oikeappisesta kuorinnasta voit lukea blogistamme "Kuoria vai ei - vinkit ihoystävälliseen kuorintaan".

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista