0

Ostoskorisi on tyhjä

Kosmetiikkatuotteiden kierrätys, eräpäivät ja vanhentuminen

Kosmetiikkatuotteiden kierrätys, eräpäivät ja vanhentuminen

Voiko kosmetiikkaa kierrättää ja kuinka tehdä se oikeaoppisesti? Entä mistä tietää milloin tuote pitää heittää pois ja kuinka vakavasti purkkeihin merkatut eräpäivät tulisi ottaa? Millainen kosmetiikka menee pilalle nopeiten, entä mikä hitaiten?

Näitä teemoja käsittelevät tänään kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijat Kati Partanen ja Veera Brückler. Voit kuunnella aiheeseen liittyen mielenkiintoisen podcastin tai lukea alta blogitekstimme.

Kuinka vakavasti purkkeihin merkatut eräpäivät tulisi ottaa?

Lähtökohtaisesti kosmetiikan eräpäivä merkintöjä kannattaa noudattaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että ne eivät ole samanlaisia merkintöjä kun esimerkiksi herkästi pilaantuvassa ruoassa on “viimeinen käyttöpäivä” -merkintä. Mikään kosmetiikkatuote ei vanhene siltä seisomalta, kun pakkauksessa mainittu eräpäivä tulee.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tuotteita kannattaisi ostaa odottamaan eräpäiväänsä.

Mistä tietää että tuote on pilalla?

Jos tuote poikkeaa alkuperäisestä tuoksultaan, koostumukseltaan tai ulkonäöltään voi se olla pilaantunut. Tästä syystä suosittelemme aina olemaan hereillä tuotteita käytettäessä niiden parasta ennen -päivämääristä riippumatta. Esimerkiksi öljyihin voi tulla eltaantunut tuoksu, jos niitä säilytetään lämpöisessä.

Mikäli havaitset ostamassasi tuotteessa ongelmia, kannattaa aina olla yhteydessä tuotteen valmistajaan tai jälleenmyyjään. Näin tieto mahdollisista ongelmista saadaan myös valmistajalle asti.

Voiko joskus olla niin, että kuluttaja ei voi tietää katsomalla, haistamalla jne. että tuote on pilalla?

On hyvä huomioida, että vaikka tuotteessa ei ole silminnähden vikaa se ei tarkoita etteikö tuotteessa voi olla ei-toivottuja muutoksia. Pilaantuneen tuotteen tunnistamisesta tekee haasteellisen se, että ei-toivottua mikrobikasvustoa ei aina pysty aistinvaraisesti havaitsemaan.

Siksi kosmetiikkatuotteet kannattaa säilyttää aina huolellisesti ja käyttää 6-12kk kuluessa avaamisesta.

Eräpäivämerkintöjä kannattaa myös käyttää tästä syystä suuntaa antavina ohjeina siitä, kuinka kauan tuotetta kannattaa käyttää. Moni ei tule myöskään ajatelleeksi, että kyse ei edes aina ole siitä, että onko tuote pilaantunut ja että kannattaako sitä käyttää tästä syystä. On hyvä huomioida, että tietyt kosmetiikan raaka-aineet heikentyvät teholtaan kun aikaa kuluu.

Mm. vitamiinit on tälläisiä raaka-aineita. Siksi esimerkiksi perinteisen kosmetiikan puolella aina miettii sitä, että jos tuotteet on tehty säilymään helposti esimerkiksi 10 vuotta, niin miten “bioaktiivisia” ja vaikuttavia niissä olevat mahdollisesti luontoperäiset raaka-aineet voivat enää olla.

Tästä syystä esimerkiksi NUORI -tuotemerkki on hyvä esimerkki laadukkaista tuotteista. Nimensä mukaisesti he valmistavat pienissä erissä tuotteita, voidakseen taata tuotteiden laadun ja tuoreuden.

Miksi pilaantunutta tuotetta ei kannata käyttää?

Riippuen siitä, millaista kasvustoa tuotteeseen on päässyt muodostumaan, voi pilaantunut kosmetiikkatuote aiheuttaa epätasapainon/hätätilan ihon omassa mikrobiomissa.

Tämä voi johtaa esimerkiksi tulehdukseen.

Ihoärsytys on myös tyypillinen reaktio tällaisessa tilanteessa. Pilaantuneen kosmetiikkatuotteen käyttö pitäisi lopettaa välittömästi.

Millainen kosmetiikka menee pilalle nopeiten / hitaiten?

Kosmetiikan säilyvyyteen vaikuttaa se, minkä tyylinen kosmetiikkatuote on kyseessä. Esimerkiksi voiteet, olivat ne sitten kasvo -tai vartalovoiteita samoin puhdistusmaidot ja monet shampoot sekä hoitoaineet sisältävät usein sekä öljyä että vettä. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteessa on oltava ns. infrastruktuuri raaka-aineita, jotta se pysyy koossa. Näitä ovat mm, emulgaattorit, jolla öljy ja vesi saadaan sidottua yhteen voidemaiseksi seokseksi, koostumuksen parantajat sekä säilöntäaineet.

Eli jos pitäisi sanoa millainen tuote säilyy parhaiten, niin varmasti sellainen synteettisen kosmetiikan tuote, jossa ei ole luontoperäisiä aineita ja joka on säilötty todella vahvasti vahvoilla ja eri bakteerikasvustoa kitkevillä säilöntäaineilla. Tällainen tuote ei kuitenkaan ihonhoidon näkökulmasta ole paras mahdollinen.

Jos mennään toiseen ääripäähän tästä, niin huonoiten säilyviä olisivat puolestaan emulsiotyyliset raakakosmetiikka tuotteet, joiden säilyvyys on vain muutamia päivä. Tämä puolestaan ei ole käytettävyyden näkökulmasta paras mahdollinen tuote.

Tästä syystä käytettävyyden, hoitavuuden ja säilyvyyden näkökulmasta parhaimpia tuotteita käyttää ovat esimerkiksi 100% kasvoöljyt, laadukkaat kasvovedet sekä esimerkiksi vartalovoit.

Näissä ei ole tarvinnut sekoittaa erityylisiä raaka-aineita, jolloin ne säilyvät "omillaan" hyvin ja sisältävät myös todella isot pitoisuudet aidosti ihoa hoitavia raaka-aineita.

Voiko kosmetiikan vanhenemista hidastaa kotikonstein?

Paras keino tietenkin taklata kosmetiikan vanhenemista olisi se, ettei osta varastoon ylimääräisiä purkkeja odottelemaan. Tämä ei toki ole ainut asia, jonka voi tehdä.

Tuotteen säilyvyyteen vaikuttaa säilytyslämpötila, onko tuotetta säilytetty auringossa ja pääseekö tuotteen sekaan esimerkiksi bakteereita tai vettä. Paras tapa säilyttää kosmetiikka on vähän viileässä ja pimeässä sekä koittaa vaikuttaa siihen, että tuote ei kokisi suuria lämpötilan vaihteluita.

Mikäli tuote on sellainen, että sitä otettaessa purkin sisältö joutuu kosketuksiin ihon kanssa esimerkiksi avoimet voidepurkit tai vartalovoit, on hyvä varoa, ettei tuotteen sisälle mene vettä. Tuotetta tulisi ottaa aina puhtain käsin tai spaattelin avulla.

Mitä vanhentuneelle kosmetiikalle tulisi tehdä?

Moni ei tule ajatelleeksi, että kosmetiikan kierrätys sekä tekemämme kosmetiikkavalinnat vaikuttavat merkittävästi esimerkiksi vedenpuhdistuslaitosten toimintaan. Ja sitä kautta siis meidän vesistöihin ja sen kautta taas jälleen uudestaan meihin.

Kemikaalicocktail -blogin Noora kirjoitti vierailtuaan vedenpuhdistuslaitoksella:

“80% jätevesistä ja sen mukana kulkeutuvista kemikaaleista tulee jätevedenpuhdistuslaitokselle kotitalouksista, joten jokaisen suomalaisen tekemisillä on väliä paljonkin. Joka kerta kun nostat wc-pytyn kannen tai huuhtelet päältäsi jotakin lavuaariin tai suihkuun, teet valinnan, joka vaikuttaa koko systeemiin — myös luontoon jätevedenpuhdistuslaitoksen jälkeen. Eniten kemikaaleja jätevesiin syytävät alle 35-vuotiaat naiset, koska kosmetiikka.”

Eli jos muistat edes yhden asian tästä blogista ja podcastista, niin muista se, että vanhentunutta kosmetiikkaa ei pidä kaataa vessanpönttöön, suihkuun eikä lavuaarista alas.

Kosmetiikkapurkin sisällön kierrätys riippuu siitä, minkälaista tavaraa tuote sisältää. Mikäli kyseessä on esimerkiksi 100% luonnollinen kasviöljy, voi tämän kaataa biojätteeseen. Apteekista ostetut lääkeperäiset tuotteet puolestaan tulisi palauttaa apteekkiin.

Miten kierrättää mahdollisimman ekologisesti jos se on edes mahdollista?

Tätä aihetta Kati ja Veera kävivät läpi podcastissä melko perusteellisesti. Joten suosittelemme kuuntelemaan sen, sillä kävimme läpi myös sitä, että mitä eri asioita sinun olisi hyvä huomioida kosmetiikkapakkausten ekologisuutta punnitessasi.

Lyhyesti tästä voisi kuitenkin todeta sen, että olisi hyvä aloittaa tarkastelu siitä, että mitä eri osia kosmetiikkapurkissa on. Muovi, lasi ja metalli laitetaan aina kaikki omiin kierrätysastioihinsa.

Miten tehdä hyviä valintoja kosmetiikkaa ostaessa?<

Jos haluat tehdä mahdollisimman ekologisia valintoja ja jättää jälkeesi vähän jätettä niin tutustu seuraaviin innovatiivisiin kotimaisten valmistajiemme tuotteisiin.

Tuotteet on tehty ihoa aidosti ravitsevista raaka-aineista, niistä jää vain vähän helposti kierrätettävää pakkausjätettä. Lisäksi tuotteissa on huippu hinta-laatusuhde:

Kirjoitukseen liittyvät tuotekokoelmat:

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista