0

Ostoskorisi on tyhjä

Probiootit ihonhoidossa - Mitä, miksi ja miten sinä voit niistä hyötyä?

Probiootit ihonhoidossa - Mitä, miksi ja miten sinä voit niistä hyötyä?

Probiooteista puhuttaessa ei tule ensimmäisenä välttämättä mieleen iho, vaan suoliston mikrobiomi ja syötävät probiootit, kuten maitohappobakteerit. Tämä ei ole ihme, sillä suoliston hyvinvoinnista huolehtiminen on ollut suorastaan trendikästä viime aikoina! Kun katamme pöytään fermentoinnin avulla valmistettua hapankaalia, skoolaamme kombuchalla tai syömme probiotteja sisältäviä valmisteita, tiedostamme näiden valintojen vaikuttavan positiivisesti suolistomme hyvinvointiin.

Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että mikrobiomilla ja probioteilla on merkittävä vaikutus myös ihon hyvinvointiin. Suolistostamme arvioidaan löytyvän 29 prosenttia kehomme mikrobikannasta, ja iholtamme yli 20 prosenttia kehostamme asuvista mikrobeista! Essen tutkijat ovatkin ennustaneet, että probiooteista tulee vähintään yhtä iso villitys ihonhoidossa, mitä se on ollut suoliston terveyteen liittyen. Mekin olemme huomanneet probioottisen ihonhoidon kiinnostavan asiakkaitamme yhä enemmän.

Ihon bakteerifloora, toisin sanoen mikrobiomimme, on yksilöllinen ja se vaihtelee mm. ulkoisten tekijöiden, stressin ja iän mukana. Myös ihotyyppi ja tarkemmin jopa ihoalue vaikuttavat ihomme mikrobiomiin. Perinteisesti ihon mikrobien elinympäristö on jaettu ihoalueesta riippuen rasvaiseen, kosteaan ja kuivaan. Eri mikrobit viihtyvät eri elinympäristöissä ja esimerkiksi helpommin rasvoittuvalla t-alueella asustaa erilaiset mikrobit kuin vaikkapa kuivalla kyynärvarren iholla.

Probiotit iholla - mitä ne tekevät ja mistä niitä saa?

Probiootit ovat bakteereja, joiden avulla pyritään luomaan suotuisat elinolosuhteet ihollamme luonnostaan eläville mikrobeille. Probiootit suojaavat ihoa ulkoisilta tekijöiltä ja auttavat ylläpitämään ihon optimaalista bakteeritasapainoa, jota esimerkiksi liian voimakkaat puhdistustuotteet tai stressi saattavat horjuttaa.

Voit kuvitella ihosi kaupunkina, jonka asutuksen ihollasi elävät mikrobit muodostavat. Probiootit työskentelevät ikään kuin poliiseina, jotka pyrkivät ylläpitämään järjestystä ja sopusointua - niiden tehtävä on siis huolehtia siitä, että ihomme mikrobiomi säilyy monipuolisena. Jos yksittäinen bakteerikanta pääsee rellestämään vapaasti ja ottamaan ylivallan, voi ihon toiminta heikentyä ja erinäiset iho-ongelmat lisääntyä.

Probiootit ovatkin erittäin kiinnostava raaka-aine, johon erityisesti herkän, reaktiivisen tai tulehtuneen ihon omaavan kannattaa tutustua - niin ulkoisesti kosmetiikassa käytettynä kuin sisäisesti osana ravintoa.

Probiootteja voi löytyä kosmetiikkatuotteista muun muassa uutteina tai elävinä - kyllä, luit oikein! Elävien probioottien formuloiminen tuotteeseen on haastavaa, sillä säilöntäaineet ja vesi tuhoavat probiootit herkästi. Tästä syystä eläviä probiootteja suojellaan kapseloinnin avulla, jos tuotteessa käytetään säilöntäaineita. Elävät probiootit ovat todella tehokas kosmetiikan raaka-aine ja niitä suositellaankin käytettäväksi kuuriluontoisesti osana ihonhoitoa. Muita probiotteeja sisältäviä tuotteita voi huoletta käyttää ympäri vuoden.

Probioottien hyödyt ihonhoidossa

Vaikka mikrobeja on tutkittu 1600-luvulta lähtien, on probiootteja hyödynnetty ihonhoidossa vasta suhteellisen lyhyen aikaa, sillä mikrobien tunnistamisen niiden DNA:n perusteella on ollut aiemmin kohtuuttoman kallista. Nykyteknologia on kuitenkin mahdollistanut ihon rakenteessa luonnollisesti esiintyvien mikrobien tunnistamisen ja samalla probioottiset ihonhoitotuotteet ovat yleistyneet.

Aivan kuten suolistosi, myös ihosi hyötyy probiooteista, joita sille tarjoilet. Sen lisäksi, että ne suojaavat ihoasi ulkopuolisilta ärsykkeiltä elävän suojamuurin tavoin, on niillä lukuisia muitakin hyötyjä ihon hoidossa:

  • Vähentävät ihon kuivuutta - Probiootit boostaavat ihon keramidien, eli iholla esiintyvien rasvojen, tuotantoa. Esimerkiksi atooppisella iholla on vähemmän keramideja, joten niiden lisääntymisellä on oleellinen rooli ihon parantumisessa. Probiootit lisäävät myös sellaisten ihon rasvojen tuotantoa, jotka estävät kosteutta haihtumasta iholta ja auttavat muun muassa tasapainottamaan bakteerikantaa. Tämä on oleellista esim. tulehduksellisten iho-ongelmien, kuten aknen, rosacean, atopian ja psoriasiksen hoidossa.
  • Kosteuttavat ihoa - Ihon mikrobit osallistuvat myös ihon hyaluronihapon tuotantoon, joten probiootit edesauttavat ihon mikrobeja hyaluronihapon tuotannossa. Hyaluronihapolla on tärkeä rooli ihon kosteustasapainon ja kimmoisuuden säilyttämisessä.
  • Kiinteyttävät ihoa - Probiootit lisäävät ihon I-tyypin kollageenisynteesiä. Kollageeni on ihon tärkeä rakenneproteiini, joka vastaa ihon kimmoisuudesta ja napakkuudesta. Se tehostaa solujen uusiutumista ja parantaa ihon suojabarriäärin toimintaa.
  • Hidastavat ihon ikääntymistä - Lisäksi probiootit voivat hidastaa ihon ikääntymisprosesseja.

Erityisesti herkkä, ärtynyt ja akneen taipuvainen iho hyötyy suuresti probioottinen ihon toimintaa tukevasta vaikutuksesta. Ei kuitenkaan ole ihotyyppiä, joka ei probiooteista hyöytyisi.

Jotta probiooteista saa parhaan hyödyn, olisi ihonhoitotuotteesta hyvä löytyä probioottien lisäksi prebiootteja. Prebiootit ovat ravintoa probiooteille ja niiden avulla probiootit pystyvät toimimaan tehokkaammin.

Probiootteja sisältäviä tuotteita

Probiootteja voidaan käyttää monipuolisesti erilaisissa ihonhoitotuotteissa aina seerumeista kasvovesiin ja -voiteisiin sekä naamioihin että meikkituotteisiin.

Probioottisesta ihonhoidosta puhuttaessa ei voi olla mainitsematta Esseä, joka on maailman ensimmäinen probioottinen luonnonkosmetiikkasarja. Essen uraauurtava tutkimus on mahdollistanut sen, että he ovat onnistuneet ensimmäisenä formuloimaan osaan tuotteistaan eläviä probiootteja.

Vaikka Esse tunnetaan probioottisen ihonhoidon pioneerina, niin ovatpa probiootit löytäneet tiensä myös kotimaisten brändien, kuten Flow Cosmeticsin tuotteisiin. Lisäksi Luonkos lanseerasi viime vuoden lopussa kaksi innovatiivista uutuutta, joissa on hyödynnetty ensimmäisenä maailmassa Suomessa kehitettyä Reconnecting Nature™ metsämikrobiuutetta, joka toimii probioottien tavoin ihon bakteerikantaa ja toimintaa tukien ja vahvistaen.

Jos innostuit probioottisesta ihonhoidosta, niin nappaa alta tuotetärppimme:

Mitä seuraavaksi?

  1. Tilaaathan jo uutiskirjeemme? Uutiskirjeemme tilaajana kuulet uutuuksista ensimmäisenä. Lisäksi saat kuukausittain vaihtuvan edun sekä webinaarikutsuja!
  2. Tutustu myös muihin kosmetiikan raaka-aineita käsitteleviin blogikirjoituksiin!

Twistbe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi
Twistbe Kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijasi


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista