0

Ostoskorisi on tyhjä

Tasapainoisen ravitsemuksen merkitys terveyteen

Tasapainoisen ravitsemuksen merkitys terveyteen

Pitäis syödä terveellisesti, että pysyis terveenä.” Tuttu ajatus monen mielessä. Listaahan maailman terveysjärjestökin ruoan terveysvaikutuksista seuraavasti:

  • Monipuolisen ruokavalion sisältämät vitamiinit ja mineraalit auttavat vahvistamaan immuniteettia ja tukevat tervettä kehitystä.
  • Terveellinen ruokavalio suojaa elimistöä varsinkin ylipainoon ja elämäntapoihin liittyviltä sairauksilta, kuten kakkostyypin diabetekselta, sydän- ja verisuonitaudeilta, tietyiltä syöviltä ja tukielinten sairauksilta.
  • Terveelliset ruokailutottumukset luovat hyvän mahdollisuuden rikastaa elämää kokeilemalla uusia ruokia eri kulttuureista tai kokeilemalla eri tapoja valmistaa ruokia.
Valitettavan usein ravinnosta saatavan terveyden illuusiota pidetään yllä syömällä terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Voisiko terveyden kätevästi rakentaa vitamiineja sisältävien maitojuomien, probiooteilla terästettyjen jogurttien tai kolesterolia alentavien kevytlevitteiden varaan? Onko terveytemme turvattu panostamalla juurikin kevyttuotteisiin - vaikka ne nyt sattuisivat olemaan nakkeja? Onhan ”kevyt” tiettävästi terveyden takuu! Hetkinen, mitäpä jos miettisimmekin ruoan terveysvaikutuksia perusasioiden kautta kysymällä: mihin keho tarvitsee ravintoa?
  • Ruoka on vatsan täytettä! Se antaa kylläisyyden tunteen, sen maku ja herkullisuus tuottavat mielihyvää. Yhdessä ruokailu ja ruoan tarjoaminen on rakkauden osoittamista ja sosiaalista kanssakäymistä. Kaikki oleellisia asioita hyvinvoinnillemme.
  • Ravinnosta saadaan energiaa, joka auttaa meitä jaksamaan liikkua, tekemään työtä ja käyttämään aivojamme. Ruoan sulattaminen ja aineenvaihdunta auttaa meitä myös pysymään lämpimänä.
  • Ruoasta saadaan rakennusaineita. Solut uusiutuvat jatkuvasti, haavat paranevat, hiukset ja kynnet kasvavat, samoin treenaajien lihakset. Rakennusaineet tähän otetaan syömästämme ruoasta tai kehon varastoista – joita taas syömällä täydennetään.
  • Eipä vastustuskykymmekään toimi tyhjästä. Taistelu bakteereita, viruksia ja muita vierasaineita vastaan käydään vitamiinien ja antioksidanttien voimin.
Hyvällä ravinnolla saadaan siis aikaiseksi mielihyvää, energisyyttä, kehon uudistumista ja hyvää vastustuskykyä, huonoilla ruokavalinnoilla taas edistetään huonoa oloa, väsymystä, ennenaikaista rappeutumista ja heikkoa vastustuskykyä. Jos ravitsemustasomme on vajaa, myös terveystasomme on vajaa. Silloin myös elämisen tasomme ja suorituskykymme on vajaa.

Miksei hyvää ravitsemustasoa sitten kannata tavoitella kevytlevitteillä ja muilla terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla? Laitetaanpa ”Twistbe”-elämänkatsomus testiin myös ravitsemuksen osalta: mitä vaikutuksia terveydellemme tuo luonnonmukainen, puhdas muuttamaton ravinto, juuri niin kuin luonto on sen meille tarkoittanut?

Puhdas, luonnonmukainen ruoka ei sisällä elimistölle vieraita aineita, kuten lisäaineita, eikä luontaiselta rakenteeltaan poikkeavia molekyylejä, kuten transrasvoja. Ruoansulatuselimistömme ja kuona-aineiden poistojärjestelmämme hyötyvät tästä suuresti, koska prosessoitavaa on vähemmän. Näin energiaa jää muihin tärkeisiin toimintoihin, kuten kudosten uusiutumiseen ja vaurioiden korjaamiseen. Tästä syystä luonnonmukainen, muuttamaton ruoka saa syöjänsä tuntemaan itsensä terveemmäksi, elinvoimaisemmaksi ja energisemmäksi.

Esimerkiksi tuoreilla, kypsentämättömillä kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla on uskomattomia terveydelle tärkeitä ominaisuuksia, jotka elimistö pystyy ottamaan suoraan osaksi toimintaansa. Tässä niistä top 3:
  • Entsyymit tallella: Entsyymit vauhdittavat ruoansulatuksen biokemiallisia reaktioita. Kun syöt omenan, sen sisältämät entsyymit auttavat omenan sulatuksessa, antamalla ruoansulatukselle ikään kuin varaslähdön. Ruokaa kuumennettaessa ja käsiteltäessä entsyymit tuhoutuvat helposti. Kun syöt omenahilloa, pitää elimistön tuottaa kaikki sen sulattamiseen tarvittavat entsyymit itse.
  • Runsaasti oikeanlaista kuitua:Kuidut antavat kylläisyyden tunteen ja auttavat verensokerin pitämisessä tasapainossa, sillä ne vapauttavat energiaa tasaisen hitaasti. Kuiduista puhuttaessa ajattelemme usein ensimmäisenä ruisleipää, puuroa ja kokojyväpastaa, mutta kasviperäiset, veteen liukenevat kuidut, (hedelmistä, marjoista, juureksista, pavuista, lehtikasviksista, pähkinöistä ja siemenistä) sen sijaan ovat kuitujen todellista aatelia. Ne ovat suoliston hyvän bakteerikannan ravintoa ja keräävätpä ne vielä itseensä ravinnon turhan kolesterolinkin!
  • Vitamiinit ja mineraalit synergiassa bioaktiivisten aineiden kanssa:Sen lisäksi, että tuoreravinnossa on paljon vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, esiintyvät ne kasviksissa luontaisesti sellaisina yhdisteinä, jotka auttavat toinen toistensa imeytymistä ja toimintaa elimistössämme. Taas elimistö pääsee vähemmällä työllä, kun ravinnosta itsestään saadaan apuaineet tehokkaalle imeytymiselle.

Todellinen terveystuote on siis sellainen, joka ei vaadi elimistöltä liikoja sen prosessoimiseen, vaan jättää energiaa kehon muihin tärkeisiin toimintoihin: sairauksien ennaltaehkäisyyn, palautumiseen, puhdistustoimintoihin ja kudosten uusiutumiseen. Terveytemme suurin voimavara onkin oma elimistömme ja sen kyky säädellä toimintaansa – kunhan sille tarjotaan oikeanlaista, luonnollista, muuttamatonta ravintoa.

Terveysterveisin, Annina

Löydät sivuiltamme Anninan ammattitaidolla ja käytännönläheisellä otteella rakentamat ravintovalmennukset, oman tai läheisesi hyvinvoinnin tueksi.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista