0

Ostoskorisi on tyhjä

Vinkit terveelliseen ruokavalioon

Vinkit terveelliseen ruokavalioon

Kun haluat muuttaa ruokailututtumuksiasi terveyttä edistäväksi, pitää myös päivärytmisi tai ruoanlaittotapasi haastaa uudelle tasolle. Älä anna käytännön järjestelyjen lopahduttaa intoasi ruokavaliomuutokseen. Seuraavat viisi käytännön vinkkiä terveellisen ruokavalion ottamisesta osaksi arkea auttavat varmasti!

5 KÄYTÄNNÖN VINKKIÄ

1. Täydennä ruokakaapit helpoilla perusraaka-aineilla, jotka säilyvät pitkään.

Jos kaapeistasi löytyy erinäisiä avattuja valmiskastikepusseja, vanhaksi menneitä mauste-etikoita ja tunnistamattomia maustesirottimia, ei terveellisen pika-aterian valmistaminen onnistu. Varmista että kaapistasi löytyy esim. tummaa ja vaaleaa kvinoaa, auringonkukansiemeniä, luomusipulijauhetta, kuivattuja aprikooseja ja perusmausteet tiiviissä lasiastioissa. Niistä saat nopeasti terveellisen lisukkeen. Pakastimeen kannattaa varata mm. kana- tai kalalientä ja maukas kasviskeitto tekeytyy kuin itsestään. Pestot ja pähkinätahnat, kuten mantelivoi ja tahini, säilyvät pitkään ja tuoavat hyvää täydennytä vaikka keittoihin.

Valmispavut ja linssit, sekä tölkkitomaatit kuuluvat olennaisena osana hyvinvarusteltuun keittiöön. Niillä saat nopeasti rikastettua aterioitasi. Muista valita tuotteet, joihin ei ole lisätty sokeria tai soijasta tai gluteenista johdettuja lisäaineita.

Tuoreita vihreälehtisiä kasviksia tulisi nauttia joka aterialla, mutta esimerkiksi myöhään matkalta kotiin palatessa niitä on vaikea lähteä metsästämään R-kioskilta. Nyt onkin viimeinen aika ottaa talteen kaupassa myytävät lehtikaalit, kuivattaa ne uunissa (40 asteessa) tai saunan lauteilla ja murustaa viherjauheeksi. Heitä lihapullataikinan, kastikkeiden, patojen ja keittojen joukkoon ja takaa mineraalien saanti!

2. Keittiö järjestykseen!

Turhien, vanhentuneiden ja epäterveellisten ruokien lisäksi keittiöstä on syytä eliminoida myös turhaa tilaa vievät esineet, säilytysastiat (joihin kerääntyy krääsää) ja laitteet, joita et käytä vähintään kahdesti viikossa. Nämä voi säilöä yläkaapeissa mieluummin kuin paraatipaikalla työtasolla. Siirrä postit seinälle pidikkeeseen ja laita paperiläjän tilalle hedelmä- tai pähkinävati!

Laittaessasi ruokaa pidä sanomalehtipaperi tiskipöydällä ja kerää siihen biojätteet. Lopuksi myttää roskiin koko paperi eikä siivottavaa jää. Sanomalehtipaperi maatuu biojätteessä.

3. Suunnitelman voima

Samalla, kun suunnittelet tulevan viikon töitä, harrastuksia, kuskauksia ja muita menoja, mieti myös milloin ehdit valmistaa ruoat. Jos aikaa näyttää jäävän niukasti keittiötoimille, kokkaa viikonloppuna enemmin, jotta alkuviikolle on evästä tai aterioiden lisukkeet valmiina. Keitot, pataruoat ja täysjyvälisukkeet säilyvät 2-3 päivää. Ylijäämää voi myös jalostaa: soseuttamalla keiton jämän ja lisäämällä siihen kananmunia, sipuli- ja sojarouhetta saa ruokaisia kasvispihvejä!

4. Syö simppelisti

Kastikkeet, höystöt ja kolme eri lisuketta vievät aikaa valmistaa. Ateria voi koostua vain muutamasta ruoka-aineesta ja olla silti herkullinen. Syö kana ilman leivitystä, tee munakas parsakaalinupuilla, sekoita keitetyn kokojyväriisin joukkoon tölkistä linssejä. Ateria voi olla näin yksinkertainen. Varsinkin jos syöt sen kyytipoikana lehtisalaattia. Kastikkeita ei tarvita, loraus oliiviöljyä minkä tahansa ruoan päälle riittää. Dippikastikkeena toimii turkkilainen jogurtti muutamilla mausteyrteillä. Päästä yksittäiset maut oikeuksiinsa!

5. Pois silmistä pois mielestä!

Useaa jääkaappia asuttaa kellertäväksi nahistunut parsakaalivanhus alimmassa lokerossa. Ruoan pois heittäminen vihloo omatuntoa. Raivaa jääkaappiin silmän korkeudelle hylly, jossa toisella puolella on muovikori pestyille hedelmille ja toisella puolella vihanneksille. Ota kaikki kasvikset (paitsi peruna, porkkana ja kurkku) pois marketin pienestä muovipussista, jotta näet mitä tuorekasviksia sinulla on käytettävissäsi. Ruokaa laittaessasi, ota koko kori kerrallaan pois jääkaapista niin vältyt muumioituneiden sitruunojen kasvattamiselta.

Siirrä siiderit ja kokikset alahyllylle. Muistat kyllä että ne ovat siellä kun tarvitset tarjottavaa vieraille, mutta ne eivät muistuta jatkuvasti läsnäolollaan ylähyllyllä. Ruukkusalaatit viihtyvät hyvin jääkaapin ovessa. (Manteli- ja kaura)maitotölkit voivat asustaa jääkaapin pankolla. Samoin pähkinät ja siemenet kannattaa laittaa tiiviskantisiin läpinäkyviin astioihin jääkaapin oveen niin ne osuvat iltamässyn vallanneen jääkaapintuulettajan silmään.

Terveysterveisin, Annina

Kaipaatko apua sisäisen ihonhoidon tai ruokavalion kanssa? Tutustu Anninan Ihonhoidon starttikonsultaatioon!

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista