0

Ostoskorisi on tyhjä

Kuivan ja karhean ihon hoito sisäisesti ja ulkoisesti

Kuivan ja karhean ihon hoito sisäisesti ja ulkoisesti

Miten toimia kun iho muuttuu kuivaksi ja karheaksi? Kuivan karhea iho voi johtua talvesta ja sen mukanaan tuomasta kuivasta ilmasta. Sille voi olla myös muita syitä esimerkiksi vitamiinien suurentunut tarve.

Tämänkertaisessa podcast jaksossa ihonhoidon asiantuntijat Veera ja Annina käyvät läpi kuivan ja karhean ihon hoitoa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Kuuntele podcast helposti tästä ja lue aiheeseen liittyvät vinkit podcastin alta:

Kuivan ja karhean ihon hoito sisäisesti

Ihon omassa puolustautumisessa ulkoisia ärsykkeitä vastaan on avainasemassa kaksi vahvaa antioksidanttia, E- ja A -vitamiinit. A -vitamiinin saannissa on harvoin puutteita, sillä parhaita A -vitamiinin lähteitä ovat lihatuotteet (erityisesti maksa) ja kananmuna (erityisesti sen keltuainen), joita suomalaiset ainakin tilastollisesti kuluttavat tarpeeksi A -vitamiinin saannin turvaamiseksi. A- ja E -vitamiini ovat rasvaliukoisia, joten jos iho on herkästi kuiva ja karhea, voi näiden vitamiinien imeytymisessä olla haasteita.

Eläinkunnan tuotteissa A -vitamiini on ihosoluille hyvin hyödynnettävissä olevassa retinoli -muodossa. Kasvikunnan tuotteista saatu A -vitamiini on esiastetta (karoteenia), josta elimistö pystyy hyödyntämään vain murto-osan. Tästäkin syystä kaikkia värikkäitä kasviksia kannattaa syödä päivittäin runsaasti!

Jos haluat lisätä A -vitamiinin saantiasi, on kalanmaksaöljy luonnollisin A -vitamiinilisä, samoin merilevät. Merilevissä A -vitamiini on karotenoidimuodossa, mutta merilevän rakenteesta ja ravinnetiheydestä johtuen voi jo 5 grammasta levää saada jopa 10% päivittäisestä A -vitamiinin saantisuosituksesta (naisilla 700 µg/pv).

Ravinnosta E -vitamiinia saa parhaiten pähkinöistä ja siemenistä kuten manteleista ja auringonkukansiemenistä, jotka kannattaa liottaa yön yli ennen syömistä. Lisäksi monet kasviöljyt, kuten oliiviöljy, auringonkukkaöljy, manteliöljy ja kurpitsansiemenöljy ovat E -vitamiinirikkaita.

VINKKI:Auringonkukansiementen ja -öljyn kohdalla kannattaa muistaa, että ne sisältävät runsaasti Omega 6 rasvahappoja suhteessa Omega 3 -rasvahappoihin!

Tästä syystä paljon pähkinöitä, siemeniä ja kasviöljyjä käyttäessä olisi hyvä kompensoida Omega 3 rasvahappojen saantia. Omega 3/6 suhteen tulisi olla 1:1.

Erinomaisia E -vitamiinin lähteitä ovat lisäksi marjat, kuten karpalo, mustikka ja tyrni, joita kannattaa talvella tankata korkealaatuisista marjajauheista, sillä niiden vitamiinipitoisuudet ovat määrällisesti korkeammat kuin markettien ulkomaisissa tuoremarjoissa.

Mitä tehdä jos vitamiinien lisääminen ruokavalioon ei auta?

Koska A- ja E -vitamiineja on helppo saada ravinnosta, voi iho-oireiden takana olla näiden rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen haasteet. Jos esimerkiksi kalaöljyjä ottamalla ihon kunto ei kohene, on syytä tukea rasvojen pilkkoutumista.

Tiesitkö, että voit tehostaa omegaöljyjen sekä A- ja E- vitamiinien imeytymistä luonnollisesti ottamalla omenaviinietikkaa ruokailujen yhteydessä!

Suosittelemme myös ehdottomasti vatsan happamuustason testaamista.

A- ja E-vitamiinit ovat antioksidantteja ja jos iho altistuu pitkäjaksoisesti ulkoisille ärsykkeille (väärä kosmetiikka, kemikaalit, UV, tupakointi jne) kuluu elimistön antioksidanttivarastot, mukaan luettuna A- ja E -vitamiinit. Tämän lisäksi runsas alkoholin, sokerin ja raffinoitujen valkojauhotuotteiden käyttö kuluttavat kehon E -vitamiinivarastoja.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista