99,4% asiakkaista suosittelee meitä! 💜
Yli 23.000 sensuroimatonta arvostelua ✅
Kaikkien arvostelujen keskiarvo 4,5 ⭐️
99,4% asiakkaista suosittelee meitä! 💜
Yli 23.000 sensuroimatonta arvostelua ✅
Kaikkien arvostelujen keskiarvo 4,5 ⭐️
Mitä sinulle tarkoittaa ekologisuus? Oletko miettinyt, onko sellaista kuin ekologisin kosmetiikan raaka-aine? Luetko kosmetiikkatuotteiden raaka-ainelistoja ennen ostopäätöstä?
Kiireisen arjen keskellä on helppo tarttua ostosreissulla purkkeihin miettimättä sen enempää niiden vaikutuksia ympäristölle tai omalle keholle. Samaan tapaan, kuin kaupassa tulee tartuttua herkkuihin tai tilattua pikaruoka-ateria nälkäisenä.
Moni ihmisistä haluaisi kuitenkin tehdä parempia valintoja itselleen sekä ympäristölle ja ostaa ekologisia kosmetiikkatuotteita - etenkin jos se tarkoittaa, ettei tarvitse tinkiä laadusta tai tuloksista.
Kosmetiikan raaka-aineen ekologisuutta tarkasteltaessa on huomioitava valtavan paljon erilaisia seikkoja, muun muassa:
Asiaa ei ole siis yksinkertaista arvioida. Moni mieltääkin tekevänsä ekoteon pelkästään ostaessaan luonnonkosmetiikkaa. Jos olet halukas tekemään aidosti ekologisia kosmetiikkaostoksia, on sinun hyvä huomioida muutamia tekijöitä.
Sertifioitu luonnonkosmetiikka on hyvä valinta ympäristön kannalta, sillä sertifikaatit kieltävät ympäristölle ongelmallisten kosmetiikan raaka-aineiden kuten hormonihäiriköiden, muoviperäisten raaka-aineiden ja silikonien käytön sekä kannustaa luomuraaka-aineiden suosimiseen.
Ihmiset harvoin tulevat kuitenkin ajatelleeksi, että myös luonnollisten raaka-aineiden tuottaminen voi olla kuormittavaa ympäristölle.
Se, että raaka-aine on luonnollinen ei tee siitä kuitenkaan automaattisesti ympäristöystävällistä. Luonnollinen ei myöskään automaattisesti tarkoita luomuviljelyä tai sitä, että viljely olisi tehty maaperää kunnioittavalla tavalla. Olemme kirjoittaneet siitä mitä ekologisuus, luomu ja luonnonmukainen tarkoittavat, ja miten tehdä oikeita valintoja myös aiemmassa blogikirjoituksessamme Luonnonkosmetiikka, vegaanisuus, luomu, eko - mitä voit odottaa.
Havainnollistava esimerkki tästä on palmuöljy. Palmuöljyviljelmät vapauttavat valtavan määrän hiilidioksidia ilmaan, kun taas sademetsät, jota niiden tilalla on ennen kasvanut puolestaan sitovat jopa 45% hiilidioksidista. Tämä johtaa ilmaston lämpenemiseen. Lisäksi palmuöljyviljelmät uhkaavat lähes kahtasataa uhanalaista eläinlajia.
Kosmetiikassa käytetään valtavia määriä esimerkiksi kookosöljyä, sheavoita ja etenkin raaka-aineen kysynnän kasvaessa ja bisneksen muuttuessa kaupallisemmaksi on vaarana, että siitä seuraa tehotuotanto, joka ei kunnioita maaperää, viljelijää tai viljeltävää raaka-ainetta.
Tällöin ei voida puhua enää ekologisista kosmetiikan raaka-aineista, sillä tämänkaltaisen viljelyn lopputuloksena on köyhtyvä maaperä, luonnon monimuotoisuuden katoaminen, viljelijöiden terveysongelmat ja torjunta-ainejäämät raaka-aineessa. Raaka-aineen alkuperällä on siis hyvin paljon merkitystä, ja siksi me Twistbellä olemme todella kiinnostuneita ymmärtämään edustamiemme tuotteiden ja valmistajien raaka-ainepolitiikkaa.
Sen lisäksi, että kiinnittää huomiota raaka-aineiden alkuperään ja tuotteiden valmistajien vastuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota myös omiin kulutustottumuksiin.
Se, että vaihtaa luonnonkosmetiikkaan, mutta täyttää yhä kaapit kymmenillä kosmetiikkapurkeilla ei ole ekoteko.
Kaikista ekologisin kosmetiikan raaka-aine olisikin tietysti se, jota ei edes valmisteta… mutta koska kosmetiikkaa kuitenkin käytetään ja se on meille myös hyödyllistä, halusimme pohtia mikä on se kaikista ekologisin vaihtoehto.
Synteettiset, ihmisen luomat raaka-aineet eivät välttämättä kuormita ympäristöä valmistusvaiheessa. Niiden vaikutukset ympäristölle sinne päädyttyään ovat kuitenkin vielä todella suuri kysymysmerkki, useissa tapauksissa jopa hälyttävä esimerkki. Tämä on aihe, josta puhumme muun muassa uutuuskirjassamme Iho jota rakastat.
Synteettisiä ihmisten luomia raaka-aineita ei tästä syystä voida niiden pienen hiilijalanjäljen vuoksi pitää ekologisimpana raaka-aineena. Luonnollisten raaka-aineiden ekologisuutta puoltaa niiden kuuluminen luontoon. Ne eivät ympäristöön päätyessään kuormita sitä. Kääntöpuolena luonnollisten raaka-aineiden haasteena ympäristölle on puolestaan niiden kasvatuksen vaatimat luonnonresurssit sekä huonossa tapauksessa edellä mainitut rasitteet maaperälle, ympäristölle ja kokonaisille ekosysteemeille.
Luonnollisuusboomin lisäksi kosmetiikassa on kuitenkin alkanut näkyä ilahduttavasti “upcycled” raaka-aineita, eli hukkamateriaalien uusiokäyttöä. Hyvänä esimerkkinä tästä on esimerkiksi Kolme Cosmeticsin käyttämä Ylämaankarjan tali.
Kolme Cosmeticsin perustaja Hanna Savioja hakee talin itse luomutilalta ja puhdistaa sekä käsittelee sen raaka-aineeksi saippuoita varten. “Tilalla eläimet saavat viettää lajinmukaista elämää, hoitaa jälkukasvuaan ja mm. laiduntaa ympäri vuoden ulkona. Eläimiä ei kasvateta talin vuoksi ja siksi tämän materiaalin hyötykäyttö ja jatkojalostaminen edustaa luontoa säästävää kiertotaloutta, jossa energian ja hävikin määrä minimoidaan”, kuvailee Hanna. Kasvattajalle tali on suorastaan “ongelmajätettä”, jonka hävittämisestä hän joutuisi muuten maksamaan.
Myös BYBI käyttää tuotteissaan mehuteollisuuden ylijäämä raaka-aineita ja valmistaa muun muassa Blueberry ja Strawberry -boosterinsa mehuteollisuuden ylijäämäsiemenistä, jotka muuten menisivät roskiin. BYBIN ihanassa uudessa Acid Gold AHA Face Mask -kasvonaamiossa olevat entsyymit taasen saadaan kurpitsan hedelmälihasta, joka on ylijäämää kurpitsansiementen tuotannosta.
Luonnosta peräisin olevia hukkamateriaaleja voisikin hyvin tituleerata maailman ekologisimmiksi kosmetiikan raaka-aineiksi. Ne syntyvät muun teollisuuden sivutuotteina ja kosmetiikassa ne pääsevät hyötykäyttöön, sillä muuten ne päätyisivät roskiin. Tämän lisäksi niiden tuottamiseen ei tarvita myöskään erillistä viljelysmaata ja viljelyyn sekä muun muassa kuljetukseen liittyviä toimenpiteitä.
Hukkamateriaalien lisäksi myös kotimainen koivunmahla on kiinnostava raaka-aine, sillä sen kerääminen ei vaadi erillistä koivuviljelmää, vaan sitä on mahdollista saada muun metsäteollisuuden ohella puita kaatamatta. Valkoimistamme löydät mm. Pure=Beautyn Birch Sap -kasvoveden, jonka pääraaka-aineena on suomalainen ihoa kosteuttava luomukoivunmahla.
Luonnonkosmetiikka, vegaanisuus, luomu, eko - mitä voit odottaa?
TwistBen tuotevalikoiman kriteerit
Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista