0

Ostoskorisi on tyhjä

Luonnonkosmetiikka, vegaanisuus, luomu, eko - mitä voit odottaa?

Luonnonkosmetiikka, vegaanisuus, luomu, eko - mitä voit odottaa?

Tiedätkö, mitä saat kun ostat kosmetiikkaa? Vegaaninen, luomu, luonnollinen ja reilu kauppa. Mitä ostaa? Mikä on parasta? Mitä valita?

Voiko olla, että luonnollinen tuote sisältää muovia, vegaaninen kosmetiikka ei olekaan eläinystävällistä tai että sertifikaatti ei ole tae tuotteen hoitavuudesta?

Kati ja Veera kertovat sinulle tässä podcastissä mitä näillä termeillä tarkoitetaan, mitkä niiden erot ovat, mitä haasteita termien käyttö sisältää ja mitä sinun tulisi huomioida kosmetiikkaa ostaessasi. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan!

Tällä kertaa halusimme käydä läpi kosmetiikan muutamista eri termeistä ja niiden eroista. Eli esimerkiksi luonnonkosmetiikka, luomukosmetiikka ja vegaanikosmetiikka. Näistä asioista saatetaan puhua monesti jopa synonyymeina, etenkin markkinoinissa, joten halusimme tuoda esille, mitä eri termit tarkoittavat jotta osaat ottaa ne huomioon omassa arjessasi.

Mitä tarkoittaa luonnollinen ja luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikasta puhuttaessa viitataan yleensä kosmetiikkaan, jossa hyödynnetään luonnollisia, raaka-aineita, jotka ovat mahdollisimman vähän haitallisia sekä ihmiselle että luonnolle. Esimerkiksi yleisesti luonnonkosmetiikassa ei käytetä silikoneja, parabeeneja ja keinotekoisia hajusteita ja säilöntäaineita.

Se että tuote on, tai sen sanotaan olevan luonnonkosmetiikkaa, ei kuitenkaan tarkoita, että tuote on 100% luonnollinen tai aidosti ihoa hoitava. Se on kuitenkin valmistettu pitkälti luontoperäisistä raaka-aineista.

Mitä haasteita liittyy luonnollisten tuotteiden ostamiseen?

Luonnonkosmetiikka on nyt suuri boomi ja luonnollisuutta näkee käytettävän aika härskistikin markkinoinnissa. Termiä ei valvota, joten sitä saa periaatteessa käyttää kuka tahansa.

Luonnollinen ei tarkoita suoraan luomua tai ympäristöä kunnioittaen viljeltyä

Kosmetiikassa käytetään valtavia määriä esimerkiksi kookosöljyä ja sheavoita ja etenkin raaka-aineen kysynnän kasvaessa ja bisneksen muuttuessa kaupallisemmaksi on vaarana että siitä seuraa tehotuotanto, joka ei kunnioita maaperää, viljelijää tai viljeltävää raaka-ainetta.

Lopputuloksena köyhtyvä maaperä, viljelijöiden terveysongelmat ja torjunta-ainejäämät raaka-aineessa. Raaka-aineen alkuperällä on siis todella paljon merkitystä ja siksi me TwistBellä olemme todella kiinnostuneita ymmärtämään edustamiemme tuotteiden ja valmistajien raaka-ainepolitiikkaa.

Vettä käytetään markkinoinnissa kasvattamaan tuotteen luonnollisuusprosentteja

Vaikka tuote todellisuudessa olisi pääasiassa vettä ja huonossa tapauksessa sen kaverina ympäristön ja mahdollisesti omaa kehoa kuormittavia raaka-aineita. Siksi kannattaa tutkia tuotteiden ainesosalistoja ja kyseenalaistaa markkinointilupauksia. Jos purkin kyljessä lukee 80 prosenttia raaka-aineista luonnollista alkuperää, se voi tarkoittaa, että tuotteessa on noin paljon vettä ja loppu voi olla mitä tahansa”.

Mikä on todella luonnollinen?

Luonnonkosmetiikassa näkee ns. Eri tasoisia luonnollisia raaka-aineita joita ovat:

 1. Suoraan luonnosta saatavat, vähän prosessointia vaativat raaka-aineet kuten öljyt ja vahat
 2. Luonnosta peräisin olevat raaka-aineet, jotka prosessoinnin lopputulemana toimivat esimerkiksi tuotteen teknisempinä raaka-aineina kuten emulgaattoreina
 3. Luonto-identtiset eli ns. nature identical raaka-aineeet eli synteettiset raaka-aineet joilla on täysin sama kemiallinen rakenne kuin luonnollisella versiollaan. Tälläisistä raaka-aineista esimerkkinä on laajasti käytetty sitruunahappo, joka käytännössä on lähes aina laboratoriossa syntynyt. Vastaavasti myös eteerisien öljyjen tutkimuksen guru Rober Tisserand sanoo, että jos tuotteissa käytetään limonenea ja linaloolia sellaisenaan, eikä siis osana eteeristä öljyä, niin ilman todisteita hän ei usko että ne oikeasti olisivat luonnollista alkuperää sillä synteettisiä vastineita löytyy niin paljon.

Mitä huomioida luonnonkosmetiikkaa ostaessa?

On tärkeää huomata että ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tai virallista määritelmää luonnonkosmetiikalle, mutta vakiintuneena käsitteenä tuntuu että luonnonkosmetiikasta puhuttaessa viitataan sertifioidun luonnonkosmetiikan kaltaiseen kosmetiikkaan.

Mitä tarkoittaa sertifioitu luonnonkosmetiikka?

Sertifioidulle luonnonkosmetiikalle ei myöskään ole vain yhtä ainoaa määritelmää, sillä jokainen sertifikaatti määrittelee oman kriteerinsä. Toiset vaativat esimerkiksi suuremman luomuprosentin kuin toiset.

Synteettisistä ja ympäristölle sekä mahdollisesti ihmisille haitallisista ainesosista sertifikaatit ovat kuitenkin suhteellisen linjassa. Ne kieltävät mm. geenimuunneltujen raaka-aineiden, synteettisten öljyjen, rasvojen, hajusteiden ja väriaineiden käytön, sekä silikonien ja minreaaliöljyn käytön. Myös monet tyypillisesti perinteisessä kosmetiikassa käytetyt säilöntäaineet ovat kiellettyjä sertifioidussa luonnonkosmetiikassa.

Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa, mutta esimerkiksi mehiläisvaha ja lanoliini ovat sallittuja eli sertifioitu luonnonkosmetiikka ei tarkoita vegaanista kosmetiikkaa. Myös uhanalaiset kasviraaka-aineet ovat kiellettyjä.

Mitä haasteita liittyy sertifioidun luonnonkosmetiikan ostamiseen?

Luonnonkosmetiikan sertifikaatit suosittelevat luomuraaka-aineiden suosimista, mutta valtaosa sertifikaateista ei tätä velvoita. Tämä tarkoittaa sitä, että sertifioitu luonnonkosmetiikka ei automaattisesti sisällä pääasiassa luomuraaka-aineita.

Sertifikaatit kertovat vain siitä, ettei tuotteessa ole käytetty tiettyjä raaka-aineita.  Sertifikaatit eivät myöskään kerro kaikkea; esim. SLS käyttö on sallittua tietyillä sertifikaateilla. Luonnonkosmetiikan sertifikaatti ei ole tae laadusta, se on minimistandardi.

Mitä huomioida sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ostaessa?

Jos haluat käyttää rahasi fiksusti kannattaa muistaa, että sertifioitu luonnonkosmetiikka ei tarkoita sitä, että kaikki raaka-aineet olisivat luomua tai että tuote on aidosti ihoa hoitava. Luonnonkosmetiikan sertifikaateilla ei ole myöskään mitään tekemistä sen kanssa, sopiiko tuote sinun ihollesi, onko tuote laadukas tai onko tuotteessa hyvä hinta-laatusuhde.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka ei siis ole automaattisesti parempaa kuin muu kosmetiikka. Tuotteissa käytetyt raaka-aineet ratkaisevat. Siksi kehotamme aina lukemaan tuotteiden ainesosalistat ja mielellään myös perehtymään niihin.

On myös hyvä huomioida, että on olemassa paljon pieniä, huippulaatuista kosmetiikkaa valmistavia merkkejä, joiden tuotteet täyttävät luonnonkosmetiikan kriteerit, mutta heillä ei ole varaa hankkia sertifikaatteja.

Samoin kuin synteettinen kosmetiikka, myös luonnonkosmetiikka voi sisältää allergisoivia ainesosia. Herkkäihoisen tai allergisen tulee huomioida luonnonkosmetiikassa samat asiat kuin synteettisessäkin, eli karttaa herkistäviä aineita kuten säilöntäaineita, hajusteita ja eteerisiä öljyjä.

Mitä tarkoittaa luomukosmetiikka?

Sertifioidusta luonnonkosmetiikasta päästäänkin luomukosmetiikkaan ja siihen, miksi esimerkiksi luomu on meille on yksi tärkeä mittari. Monesti näkee puhuttavan “orgaaninen” sanalla luomusta. Orgaaninen on kuitenkin eri asia kun luomu.

Kemiassa on termit orgaaninen ja epäorgaaninen. Orgaaninen tarkoittaa elimellistä, elollista, eloperäistä tai luonnosta peräisin olevaa. Ei siis luomua. Epäorgaaninen puolestaan tarkoittaa elottomaan luontoon kuuluva.

Luomuraaka-aineiden viljelylle on tietyt kriteerit. Luomuviljely kieltää muun muassa maaperää köyhdyttävien ja viljelijöille haitallisien keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön. Luomuviljelyssä käytetään myös esimerkiksi viljelykiertoa, joka on maaperän kannalta edullista.

Meille luomu on tärkeä arvo, koska uskomme, että sertifioitu luomu raaka-aine tuotanto on kaikista kestävin tapa viljellä ja paras tapa niin ympäristön, viljelijän sekä kuluttajan terveyden kannalta. Siinä otetaan huomioon monta tärkeää asiaa näiden eri kokonaisuuksien kannalta.

Mitä haasteita liittyy luomukosmetiikkaan?

Näemme valitettavasti sitä, että sanalla luomu ratsastetaan tuotteiden markkinoinnissa. Esimerkiksi "sisältää luomumantelimaitoa”, vaikka todellisuudessa tuote sisältää häviävän pienen pitoisuuden esimerkiksi luomu mantelimaitojauhetta ja muuten tuote saattaa sisältää esimerkiksi ympäristöä kuormittavia raaka-aineita.

Luomun alla on olemassa 4 eri versiota tuotteista:

 • Luomu raaka-aineita sisältäviä tuotteita (esim edellä mainittu esimerkki)
 • 100% luomua olevat tuotteet
 • Sertifioituja luomuraaka-aineita sisältävät tuotteet
 • Ei-sertifioituja luomu raaka-aineita sisältävät tuotteet

Kun luonnonkosmetiikan sertifikaatit annetaan TUOTTEILLE, niin jokainen sertifkaatti määrittelee itse, että mikä niissä on vaadittava luomu pitoisuus. Luomusertifioinnista puhuttaessa tarkoitetaan aina yksittäisten raaka-aineiden sertifioinnista. Siksi saatat nähdä paketissa merkinnän “sisältää 70% luomu sertifioituja raaka-aineita”.

Mitä huomioida luomukosmetiikkaa ostaessa?

 • Kaikkia raaka-aineita ei saa luomuna - On olemassa raaka-aineita, jotka eivät ole luomuja ikinä, esimerkiksi vesi, mineraalit ja savi.
 • Raaka-aineen tulee olla viljelty, jotta sitä voi kutsua luomuksi -siksi esimerkiksi mustikka, jonka keräät Nuuksiosta, ei ole luomu vaikka se on varmasti kasvanut täysin luonnonmukaisesti, sillä sitä ei ole viljelty. Poikkeuksena tästä on tietyt alueet maailmassa. Suomessa on yhteensä noin 9 miljoonaa hehtaaria luomukeruualaa, josta valtaosa on Lapissa. Lapin metsäpinta-alasta 99 % on mukana luomusertifioinnissa.
 • Tarkista luomuraaka-aineiden määrä - Kun haluat ostaa luomua, varmista tuotteen luomu raaka-aineiden pitoisuus, se pitäisi olla ilmoitettu selkeästi pakkauksessa.

Lisäksi katso, mitä tuote sisältää luomu raaka-aineiden lisäksi. 

Ei ole tavatonta törmätä tuotteisiin, jonka kyljessä lukee esimerkiksi luomushampoo. Tuote voi kuitenkin sisältää esimerkiksi SLS:ää, joka ei ole ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Eli jos esimerkiksi ostat tällaisen tuotteen luullen, että se on esimerkiksi hyvä vaihtoehto mökille tai järvessä/meressä peseytymiseen, teetkin itseasiassa tosi huonon valinnan!

Mitä tarkoittaa Reilu kauppa?

Reilussa kaupassa olennaista on, että viljelijät saavat työstään elämiseen riittävän korvauksen. Reilu kaupan tavoitteena on tarjota kehittyvien maiden viljelijöille ja suurtilojen työntekijöille mahdollisuuden parantaa toimeentuloaan sekä päättää itse omasta tulevaisuudestaan.

Reilu kauppa kieltää myös lapsi- ja pakkotyövoiman käytön ja mm. Haitallisien torjunta-aineiden käytön ympäristön ja viljelijöiden hyvinvoinnin takaamiseksi.

Mitä huomioida Reilun kaupan tuotteita ostettaessa?

Jos käytetään reilun kaupan raaka-aineitta, pitää silti huomioida mitä loppu tuote sisältää kokonaisuudessaan. Tässä on sama dilemma kun luomu-sanan käytöllä. Reilu kauppa -termi ei kerro sinulle onko tuotteessa käytetyt raaka-aineet luomua vai ei. Reilun kaupan merkintä ei myöskään kerro tuotteen tai raaka-aineen hoitavuudesta.

Mitä voit odottaa vegaaniselta kosmetiikalta?

Vegaanisuus kertoo, että tuotteessa ei ole eläinperäisiä raaka-aineita, kuten hunajaa, mehiläisvahaa, silkkiä joka sisältäisi silkkitoukkia, karmiinia, jota käytetään huulipunissa joka tehdään ötököistä, maitoa, lampaan talia yms. raaka-aineita.

Mitä haasteita vegaanikosmetiikassa on?

 • Vegaanisuus ei tarkoita eläinystävällistä, eli ei ole takuu eläinkokeettomuudesta, ja joka on melkoinen paradoksi
 • Vegaanisuus ei tarkoita ympäristöystävällistä
 • Vegaanikosmetiikka voi sisältää muoveja, parabeeneja tms raaka-aineita
 • Vegaanisuus ei kerro mitäään tuotteen hoitavuudesta, laadusta tai hinta-laatu suhteesta

Mitä huomioida vegaanikosmetiikkaa ostaessa?

Huomioi edellä mainitsemamme haasteet. Jos katsot vain vegaanisuutta et voi varmistua, että saat laadukkaan tuotteen. Jos haluat käyttää rahasi fiksusti, sinun pitää silti tarkistaa mitä tuote sisältää, miten se on tuotettu ja onko siinä sinulle sopivia raaka-aineita.

Voisi helposti ajatella, että vegaanisuus ja luonnollisuus arvoina kulkisivat käsi kädessä, mutta kun katsotaan kaupassa olevia tuotteita ne eivät ole millään tasolla lupauksia toisistaan. Tämä on todella harmi, mutta kun tarkastelee asiaa koulutuksemme näkökulmasta, sille löytyy selkeä syy: vegaanisuus on monelle yritykselle vain markkinointitermi muiden joukossa.

Jos ajattelet, että valitset vegaanisuuden esimerkiksi sillä perusteella, että se on eläimille parempi vaihtoehto, niin oletko huomioinut tämän? Vegaaninen tuote voi olla ympäristön kannalta ongelmallinen, tuhota vesistöjä ja sen eliöitä, kulkeutua ruokaketjussa ylöspäin sekä sisältää lisäksi raaka-aineita, jonka takia harjoitetaan esimerkiksi metsähakkuita, jotka vievät eläimiltä elintilan.

Mitä voi odottaa termiltä eläinkokeettomuus?

Eläinkokeettomuudesta voisi pitää yhden kokonaisen podcastin. Eläinkokeet on kielletty EU-alueella. Jo vuonna 2004 astui voimaan kosmetiikkadirektiivi, joka kielsi eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden myynnin EU:n alueella.

Eläinkokeettomuuskieltoa, kuten myös kosmetiikan raaka-aineiden käyttöä, valvotaan kuitenkin melko heikosti - käytännössä yrityksien omien ilmoitusten perusteella.

Mitä haasteita eläinkokeettomuuteen liittyy?

Kiina nousee usein esille eläinkoekeskusteluissa. Syy siihen on se, että Kiinan valtio testauttaa KAIKKI sen alueella myyntiin tulevat kosmetiikkatuotteet eläimillä. Teoriassa yritykset eivät saa käyttää näitä tietoja hyödykseen jos he myyvät samaa tuotetta Euroopassa, mutta käytännössä tätä ei valvota.

Huomioithan, että eläinkokeettomuus tai Cruelty Free-sertifikaatti tarkoittavat vain sitä itseään. Et silti tiedä, onko tuote tehty laadukkaista raaka-aineista, sisältääkö se paljon luomu raaka-aineita ja onko tuote vapaa mikromuoveista tai muista ympäristölle haitallisista raaka-aineista.

Eläinkokeeton tuote voi hyvinkin olla tuote, joka on tehty käyttäen täysin halpoja täyteaineita, jotka vielä kaiken lisäksi ovat ympäristölle epäystävällisiä ja kuormittavia sinun keholle!

Mitä huomioida, jos haluaa ostaa eläinkokeettomia tuotteita?

Vaikka Kiina on suuri markkina kosmetiikkavalmistajille eläinkokeiden tekeminen on syy miksi moni arvoilleen täysin omistautunut kosmetiikkavalmistaja on päättänyt pysyä poissa Kiinan markkinoilta. Jos siis haluat itsekin tukea eläinkokeettomuuden yleistymistä, on yksi tapa edistää asiaa suosia vain valmistajia, jotka eivät testaa eläimillä, eivät salli sitä raaka-ainetoimittajiltaan eivätkä myy tuotteitaan Kiinaan.

Eläinkokeettoman kosmetiikan voi tunnistaa esim Leaping Bunny -sertifikaatista sekä luonnonkosmetiikan sertifikaatista, koska eläinkokeet ovat kiellettyjä sertifiodussa luonnonkosmetiikassa.

Mikäli tuotteella ei ole näistä kumpaakaan sertifikaattia, ei se kuitenkaan tarkoita, että sitä olisi tällöin varmasti testattu eläimillä. Hyvä esimerkki tästä on kotimainen Flow Kosmetiikka, joka täyttäisi raaka-aineidensa puolesta monien luonnonkosmetiikan sertikaattien kriteerit, mutta ei ole kustannusyistä (vielä) sertifikaattia lunastanut.

Mikäli kosmetiikan valmistajan arvoihin kuuluu eläinkokeettomuus, on se käytännössä aina kotisivuilla mainittu. Kannattaa siis käydä tutkimassa kiinnostavien valmistajien omatkin sivut tämän asian tiimoilta. Monet erityisesti luonnonkosmetiikkaan erikoistuneet jälleenmyyjät hyväksyvät valikoimiinsa ainoastaan eläinkokeetonta kosmetiikkaa kuten me TwistBellä.

Yhteenveto

Jos haluat valita itsesi, ympäristön ja oman kukkarosi kannalta paremmin tässä muutama vinkki:

 • Ole tarkkana kun ostat kosmetiikkaa. Tässä blogissa/ podcastissä olleet tiedot voivat tuntua uuvuttavalta ja fakta on valitettavasti se, että kuluttajia yritetään jatkuvasti viilata linssiin kosmetiikkaa ostaessasi.
 • Suuri ekoteko on jo se, että ostaa vähemmän mutta paremmin!
 • Kierrätä purkit ja pakkaukset niille kuuluviin paikkoihin
 • Vähennä ”Hukkaostoksia! Tässä apuna on se, kun opit mitä iho oikeasti tarvitsee. Ihonhoito ei ole monimutkaista, eikä siihen tarvita monta tuotetta. Ja tämä ei tarkoita, että sun pitäisi tinkiä ulkonäöstä, tuotteiden hoitavuudesta yms vaan päinvastoin!
 • Tee listaus niistä arvoista, jotka ovat tärkeitä sinulle: luomu, vegaanisuus, tietty raaka-aine vai kenties jokin muu. Kun ostat tuotteita varmista, että tuote täyttää KAIKKI sinun kriteerisi, äläkä haksahda yhden termin perään.
 • Tutki tuotteiden ainesosalistoja ja kyseenalaistaa markkinointilupauksia -vaikka kuvittelisit, että et osaa niitä lukea. Saatat ymmärtää yllättävän paljon.

Haluatko oppia ymmärtämään kosmetiikan ainesosaluetteloita?

Suosittelemme silloin tutustumaan Uusi alku ihollesi -verkkovalmennukseemme. Opit lukemaan ainesosaluetteloita, erottamaan pahis raaka-aineet hyviksistä, ymmärtämään ihosi toimintaa, jotta voit hoitaa sitä paremmin sekä saat parhaat vinkit kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon! <3

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista