Kuukuppi saa sinut unohtamaan kuukautiset

Kuukuppi saa sinut unohtamaan kuukautiset

Kuukuppi on helppo, käytännöllinen, edullinen ja ekologinen kuukautissuoja. Osalle se on kuitenkin vielä ihan vieras kapistus, joka nostaa mieleen vain liudan kysymyksiä: miksi vaihtaisin siihen, onko se turvallinen, millainen kuppi valita ja miten se kannattaa puhdistaa. Kuukupit ovat mielestämme kuukautiset mullistava keksintö ja siitä syystä haluamme kertoa sinulle, miksi sinunkin kannattaa hypätä kuukuppi-junaan. Jos olet miettinyt kuukupin käytön aloittamista tai olet kokeillut, mutta et vielä ihan tajunnut jutun jujua, niin tämä blogi on sinulle!

Saimme tätä blogia varten vastauksia kuukuppien ja naisen anatomian asiantuntijalta Nonna Heiskaselta, joka on gynekologi sekä suomalaisten Nomai kuukuppien kehittäjä.

Miksi valita kuukuppi?

Kuukuppi on miellyttävän tuntuinen ja helppo vaihtaa milloin haluaa. Kun kuppi on asetettu oikein paikalleen, se ei tunnu miltään - oikeasti! Näin asiakkaamme kuvaili kokemustaan kuukupista:

Sen voi huoletta laittaa ennen työpäivää/koulupäivää/lentomatkaa jos epäilee, että menkat alkavat päivän kuluessa. Se on huomaamaton – oikeanlainen kuukuppi ei tunnu käytössä lainkaan ja sen tyhjentäminen 12 tunnin välein riittää.

Lisäksi kuukuppi on oikea ekoteko: tiesitkö, että nainen tuottaa elinaikanaan yli 150 kiloa huonosti maatuvaa kuukautissuojajätettä? Vaihtamalla kertakäyttösuojat kuukuppiin, teet pienen hyvä teon ympäristön puolesta. Kuukuppi on pitkäikäinen vaihtoehto, sillä oikein käytettynä sitä voi käyttää vuosia. Samalla myös kukkaro kiittää! On nimittäin arvioitu, että nainen käyttää keskimäärin 5000 euroa kertakäyttöisiin kuukautissuojiin elämänsä aikana.

Kuukuppi on tehty lääketieteellisestä silikonista, joka valmistetaan yhdestä hiekan ainesosasta eli se ei ole muovituote, vaan elastomeeri. Kuukupin voi hävittää esim. polttamalla tai sekajätteen mukana. Lääketieteellinen silikoni on myös hygieeninen ja ihoystävällinen valinta eikä se sisällä ihoa ärsyttäviä kemikaaleja tai hajusteita. Kuukupin avulla voikin päästä eroon epämääräisestä valkovuodosta ja hiivatulehduksista, mitä siteet ja tamponit saattavat aiheuttaa.

Yleisiä harhaluuloja kuukupista

Vielä joskus kuulee puhuttavan, että kuukupin käytön uskotaan olevan terveysriski. Asia on kuitenkin täysin päinvastainen – se on pieni hyvä teko oman terveyden puolesta!

Kuukuppia käyttämällä voi välttää monet kertakäyttösuojia suosivien vaivat, kuten limakalvojen kutinan ja kuivuuden. Kuukuppi auttaa pitämään limakalvojen bakteeriflooran, ph-tasapainon ja kosteustasapainon normaalina. Lisäksi kuukupin käyttäjillä on todettu vähemmän hiivatulehduksia ja emätintulehduksia kuin kertakäyttösuojien käyttäjillä. Gynekologisten tulehdusten vähenemisen myötä, myös lääkärikäyntien ja antibioottikuurien tarve vähenee.

Esteitä kuukupin käytölle ei juurikaan ole. Ainoa ehdoton este kuukupin käytölle on sairastettu TSS, eli toksinen shokki-oireyhtymä.

Miten valita sopiva kuukuppi?

Tärkein kuukupin koon valintaan vaikuttava tekijä on vuodon määrä ja se, että kuukuppi tuntuu hyvälle käytössä. Kuukupit myös eroavat toisistaan silikonin jäykkyyden, muotoilun ja mitoituksen suhteen. Myös tilavuudeltaan kuukupeissa on eroja – Nomain S-koko on markkinoiden pienimmästä päästä ja L-koko markkinoiden suurimmasta päästä.

Valitse tästä itsellesi sopiva kuppi ohjeidemme perusteella:

  • Valitse S-koko,kun sinulla on erittäin niukkaa vuotoa tai olet alle 20-vuotias ja valitset ensimmäistä kuppia.
  • Valitse M-koko,kun vuotosi on normaalia ja olet yli 20 -vuotias. Hyvän tuntuinen käyttää myös niukempina vuotopäivinä. Tämä on varma valinta monelle ja hyvä kuppi mistä kannattaa aloittaa. Jos myöhemmin toteat, että tarvitset isomman koon, voit hankkia sen runsaampia vuotopäiviä varten ja käyttöää M-kokoa vuodon alku- ja loppuvaiheessa.
  • Valitse L-koko, kun sinulla on runsas vuoto, lievää ponnistusvirtsankarkailua, tai jos sinulla on todettu lantionpohjan heikkoutta, esim. lievää laskeumavaivaa tai virtsankarkailua. Tämä sopii hyvin käytettäväksi myös raskaan liikunnan aikana.

Osa naisista pystyy käyttämään kaikenlaisia kuukuppeja. Joillekin sopii paremmin jäykemmästä silikonista tehty kuukuppi ja toisille taas pehmeämmästä silikonista tehty kuppi. Se, mikä kuukuppi sopii kenellekin, riippuu vuodon määrästä ja yksilöllisestä anatomiasta.

Miten synnytys vaikuttaa kuukupin käyttöön?

Synnytykset vaikuttavat itselle sopivan kuukupin valintaan, sillä palautuminen on yksilöllistä. Kannattaa siis antaa kropalle aikaa ja kokeilla kuukuppia uudestaan tauon jälkeen, jos tuntuu että heti kuukautisten palaamisen jälkeen kuppi ei vielä toimi. Valitse siis kuppi vuotomäärän ja omien tuntemusten mukaan. M-koko on hyvä vaihtoehto monelle aloittaa, myös synnyttäneille, jos ei ole vielä tuntumaa mikä olisi itselle paras vaihtoehto.

Ohivuoto - syitä ja ratkaisuja

Oletko kokeillut kuukuppia, mutta turhautunut ohivuotoihin? Yleisin syy ohivuotoon on vääränkokoinen tai vääränmallinen kuukuppi. Yleensä ongelma ratkeaa sillä, että vaihtaa kuukupin isompaan ja pehmeämmästä materiaalista valmistettuun malliin.

Monilla naisilla ohivuoto voi johtua liian jäykästä silikonista tehdystä kuukupista. Tällöin kuukuppi ei myötäile naisen yksilöllistä anatomiaa ja liikkeitä, vaan falskaa ohi naisen liikkuessa. Joskus syy voi olla se, että kuukuppi ei aukea kunnolla vaan jää hieman littanaksi. Tällöin hyvä kikka on ensi laittaa kuukuppi paikalleen, sen jälkeen vetää varovasti sitä antennista hieman alaspäin, pyöräyttää pohjasta hieman ja työntää takaisin ylöspäin. Useimmiten näillä konsteilla kuukuppi aukeaa hyvin, mukailee kehoa paremmin ja estää ohivuodot!

Kuukupin sterilointi ja huoltaminen

Yleisin tapa kuukupin sterilointiin lienee kuukupin keittäminen kattilassa, väljässä vedessä 10 minuutin ajan. Toinen vaihtoehto sterilointiin on mikroaaltouunin kestävä sterilointiastia tai muu astia. Tällöin pesty kuukuppi laitetaan astiaan, joka täytetään vedellä ja sen jälkeen kiehautetaan mikrossa 10 minuutin ajan. Toinen vaihtoehto on kaataa astiaan kiehuvaa vettä ja jättää pesty kuukuppi kiehuvan kuumaan veteen 10 minuutiksi. Kuivaa kuukuppi steriloinnin jälkeen huolellisesti ja säilytä se kuivassa, ilmavassa paikassa.

Jotta voit estää kuukupin värjäytymisen, huuhtele se tyhjennyksen yhteydessä aina ensin kylmällä vedellä, jolloin veren rauta ei niin helposti tartu kuukupin pintaan ja värjää sitä. Nonna vinkkasi myös, että värjäytyneen kuukupin saa useimmiten kirkastettua apteekista saatavalla 3 % vetyperoksidilla. Liota kuukuppia yön ajan vetyperoksidissa. Muista vielä pestä ja keittää kuukuppi ennen käyttöönottoa. Samat kikat pätevät silloin, jos kuukuppi rupeaa tuoksahtamaan tympeälle.

Mitä seuraavaksi?

  1. Tutustu kuukuppeihin alta!
  2. Tutustu myös muihin intiimituotteisiimme.
  3. Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi tietoa ihonhoidosta, tarjouksista ja uutuuksista. Uutiskirjeemme tilaajana saat myös kuukausittain vaihtuvan erikoisedun sekä kutsuja maksuttomiin ihonhoidon webinaareihin.

Lue myös

Miten alapäätä kuuluu hoitaa ja millainen vuoto on normaalia?

Mikä on hyvä pesuaine päivittäiseen käyttöön intiimialueelle?

Jenni Ylisirniö
Jenni Ylisirniö


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista