0

Ostoskorisi on tyhjä

Miten eroon tummista silmänalusista?

Miten eroon tummista silmänalusista?

Tummat silmänaluset liitetään usein liian vähäiseen lepoon. Ikään kuin jos ei pidä silmiä tarpeeksi kauan kiinni, silmänaluset tummuisivat tästä syystä. Tummat silmänaluset johtuvat kyllä unen vähäisestä määrästä, mutta eri syystä. Tässä tekstissä kerromme, mistä tummat silmänaluest johtuvat ja miten niitä voidaan hoitaa. Tämän luettuasi osaat vaikuttaa tekijöihin, jotka vaikuttavat niiden syntyyn.

Usein ajatellaan, että tummille silmänalusille itsessään ei varsinaisesti ole mitään tehtävissä. Ajatellaan, että ne ovat perinnöllistä tai että ne vain ovat ja keskitytään enemmänkin niiden peittämiseen meikillä tai ostamaan silmänympärysihoa kirkastavaa voidetta. Keskitytään enemmän oireiden laastarointiin kuin alkuperäisen syyn selvittämiseen. Turvonneille silmänalusille koitetaan ehkä asetella viileät kurkkuviipaleet. Ne saattavat lievittää akuuttia tilannetta hieman, mutta se ei valitettavasti poista taustalla olevia syitä.

Perintötekijät sekä kasvojen rakenne toki vaikuttavat siihen, miltä silmänaluset näyttävät, mutta sen lisäksi on olemassa tekijöitä, jotka selvästi pahentavat tummia silmänalusia.

Me Twistbellä haluamme aina keskittyä alkuperäisen ongelman ja syyn selvittämiseen sekä sen hoitamiseen sen sijaan, että yrittäisimme vain laastaroida sen hetkisiä oireita. Tämä on aina tehokkaampi ja tuloksekkaampi tapa ratkaista asiat. Omia perintötekijöitä ei voi muuttaa, siksi keskitymme tässä blogitekstissä niihin tekijöihin, joihin sinä itse voit vaikuttaa.

Mistä tummat silmänaluset johtuvat?

Tummat silmänaluset syntyvät kolmen toisiinsa liittyvän tekijän seurauksena. Ensimmäisenä voidaan mainita stressi ja siitä seuraava kaliumin puutos. Stressitilassa on taustalla usein adrenaliinin ja kortisolin liikaeritys, mutta usein myös elintärkeän kivennäisaineen, kaliumin liian vähäinen määrä elimistössä. Kaliumilla on hermotoimintaa rauhoittava vaikutus ja stressi kuluttaa kaliumia elimistöstä.

Tästä syntyykin usein ikävä oravanpyörä: Kaliumin puute vaikuttaa elimistöön häiritsemällä nukahtamista ja rentoutumista, jonka vuoksi elimistö ei palaudu ja rauhoitu yön aikana. Tämän vuoksi stressireaktio pitkittyy, joka taas aiheuttaa sen, että kaliumia kuluu entisestään.

Toisena ja oikeastaan isoimpana tekijänä tummiin silmänalusiin on huono palautuminen yön aikana. Tämä liittyy stressiin, sillä usein stressi on aiheuttajana siihen, että yön aikana palautuminen on heikkoa.

Tällä tarkoitetaan huonolaatuista unta eli uni ei ole riittävän pitkää ja palauttavaa. Tällöin keho ei palaudu yön aikana, kehon puhdistautumista ei tapahdu riittävästi, ei kehossa pääse tapahtumaan niitä asioita, joiden unen aikana pitäisi tapahtua. Usein etenkin silloin kun on stressiä nukahtaminen vaikeutuu kuten edellisessä kohdassa mainittiin.

Kaikki kehon palauttavat ja korjaavat toiminnot tapahtuvat yön aikana. Jos tätä ei pääse tapahtumaan maksa ja etenkin munuaiset eivät ehdi puhdistaa elimistöä. Tällöin sekä lymfa-, että verenkiertoon jää paljon kuona-aineita, jotka näkyvät turvotuksena ja sinertävänä värinä silmänalusissa.

Kolmantena syypäänä tummille silmänalusille voidaan mainita verensokerin kohoaminen. Kun verensokeri on pitkään koholla alkavat punasolut tarttua toisiinsa muodostaen suurempia kappaleita, jolloin ihonalaisten ohuiden hiussuonten verenkierto ja ravinnesaanti vaikeutuu. Tämä näkyy ensimmäisenä silmänalusihossa, koska se on ohutta. Lisäksi veren korkea viskositeetti näkyy lopulta koko ihon elottomuutena ja elastisuuden katoamisena. Tästä syystä verensokerin pitäminen tasaisena on ihonhoidon näkökulmasta yksi erittäin oleellisista tekijöistä.

Miten saada tummat silmänaluset pois?

Välillä elämässä on stressiä, siltä ei voi välttyä. Stressi reaktiona on toimintamme kannalta jopa hyödyllistä. Se muuttuu kuitenkin ongelmalliseksi silloin kun se on pitkäkestoista ja yhtäjaksoista. Oleellista sinun hyvinvointisi kannalta on tietää miten suojautua silloinkin, kun on paljon stressiä sekä kuormitusta ja yöunet jäävät lyhyiksi. Tärkeää on tuoda stressille katkoksia, jotta elimistö pääsee huilaamaan.

Ravitsemus

Kaikkein parhaiten ehkäiset tummia silmänalusia, kun tuet ravitsemuksella puhdistavien elinten hyvinvointia. Poista siis ruokavaliostasi einekset ja etenkin huonolaatuiset proteiinit (leikkeleet, makkarat, käristetyt lihat jne.) ja ota tilalle paljon vihreälehtisiä kasviksia ja helposti sulavia proteiineja (kala, muna, kana).

Juo riittävästi vettä, mutta ota huomioon, että pelkän hanaveden juonti suurissa määrin voi heikentää kehon elektrolyyttitasapainoa (siis pissataan tärkeät mineraalit ulos). Veden joukkoon voi laittaa muutaman kiteen hyvälaatuista merisuolaa tämän estämiseksi. Myös kookosveden ja kasvis- ja vihermehujen nauttiminen tukee puhdistautumista ja elektrolyyttitasapainoa.

Kaliumtasapaino

Palataanpa alussa mainittuun kaliumiin ja sen tärkeään rooliin kehon nestetasapainon säätelyssä. Kaliumin puute, tai natriumin (pöytäsuola, einekset) liikasaanti aiheuttaa kehossa turvotusta. Kaliumia tarvitaan 4-kertainen määrä (min. 4000mg/vrk) natriumiin verrattuna. Riittävä kaliumin saanti tasaa runsaan natriumin nauttimisesta aiheutuvat ongelmat, kuten nesteen kertymisen kehoon, verenpaineen nousun ja munuaisten kuormittumisen. Lisäksi kaliumilla on hermostoa rauhoittava vaikutus.

Vaikka mineraalisuola nousee korkealle kaliumia sisältävien ruoka-aineiden listalla, on järkevämpää suosia kaliumin lähteinä vihreälehtisiä kasviksia, parsakaalia, nokkosta, ja merilevää, sillä ne myös tehostavat maksan ja munuaisten toimintaa. Lisäksi kiivihedelmä, avokado, mustaherukka ja auringonkukansiemenet ovat hyviä kaliumin lähteitä.

Perinteisesti kaliumin saantiin suositellaan maitovalmisteita, mutta eteenkin rasvaton maito aiheuttaa monelle iho-ongelmia. Banaani on kaliumin lähteistä kestosuosikki, mutta runsaasti nautittuna se nostaa verensokeria nopeasti lisäten riskiä solujen sokeroitumiselle eli toisin sanoen nopealle vanhenemiselle. Sitä paitsi, päivittäisen minimiannoksen saamiseksi pitäisi syödä 9 keskikokoista banaania!

Tarkkaile ruokasi sisältämän muunnetun tärkkelyksen määrää

Tämä kulkee myös nimellä suolaton natrium. Sitä käytetään usein makuparanteena ravintola- ja valmisruoissa ja aiheuttaa aivan samanlaista nesteen kertymistä kehoon kuin natriumkin. Lisäksi herkkävatsaiset voivat reagoida siihen suoliston turvotuksella.

Nenän tukkoisuus

Mikäli hyvien yöunien, nesteytyksen ja kaliumin saannin turvaamisen jälkeen silmät ovat jatkuvasti turvoksissa aamuisin, kiinnitä huomiota nenän tukkoisuuteen, sillä silmien puhdistautuminen (kyyneleiden poistuminen) tapahtuu nenän onteloiden kautta. Jos nenäsi menee tukkoon yöllä tai nukkumisasentosi vaikeuttaa nenän kautta hengittämistä, tuntuu silmissä painetta, turvotusta ja ”rähmäisyyttä” aamuisin.

Tähän voi saada helposti apua suolavesihuuhtelusta tai yksinkertaisesti tyynyn vaihtamisella hieman korkeampaan.

Onko vaivanasi tummien silmänalusten lisäksi turvonneet silmänaluset?

Jos sinua vaivaa myös silmänalusten turvotus, on ongelmana nesteen kertymisestä elimistöön. Nesteen kertyminen elimistöön on linkityksissä myös kaliumin puutteeseen. Kaliumin puute kun vaikuttaa kasvojemme ulkonäköön häiritsemällä nukahtamista ja rentoutumista. Kuten alussa mainitsimme kaliumin puute ja stressi vaikuttavat tummiin silmänalusiin, mutta myös silmien alla olevan ihon turvotukseen.

Kun maksa ja etenkin munuaiset eivät ehdi puhdistaa elimistöä lisääntyy nesteen kertyminen elimistöön, josta silmäpussit johtuvat. Tehokkaassa nestekierrossa munuaisten rooli korostuukin entisestään.

Turvonneisiin silmänalusiin on siis paras apu stressin vähentäminen ja uniajan rauhoittaminen. Lisäksi kannattaa huolehtia riittävästä kaliumin saannista ruoan kautta sekä mahdollisesti kaliumia sisältävän ravintolisän nauttimisesta. Kannattaa myös huolehtia, että ruokavaliossa on tarpeeksi maksaa ja munuaisia tukevia ruoka-aineita.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua, pystyt kokeilemaan niitä omassa arjessasi hyvin helposti. Onnea taisteluun tummia silmänalusia vastaan!

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Mitä seuraavaksi?

  1. Jos tuntuu, että kaipaat tukea ihon-ongelmien sisäiseen hoitamiseen, tutustu tästä ravintoneuvojamme Anninan starttikonsultaatioon.
  2. Olethan jo uutiskirjeemme tilaaja? Tilaajana saat tiedon tuoteuutuuksista, tarjouksista ja ihonhoidon webinaareista ensimmäisenä.
  3. Tutustu myös valikoimamme peitevoiteisiin.

Veera Brückler
Veera Brückler

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista