C-vitamiini - Tehokas aktiiviaine samealle iholle

C-vitamiini - Tehokas aktiiviaine samealle iholle

C-vitamiini on yksi suosituimpia ja tutkituimpia kosmetiikan aktiiviaineita. Se on vahva antioksidantti, joka neutraloi ihoa ennenaikaisesti vanhentavien vapaiden radikaalien vaikutuksia iholla ja kirkastaa ihon sävyä muun muassa pigmenttiläiskiä vaalentamalla. Tämän lisäksi se parantaa ihon rakennetta tehostaen kollageeniin tuotantoa. C-vitamiini onkin ihanteellinen raaka-aine samealle iholle, joka kaipaa kirkkaampaa ilmettä ja ihon kimmoisuutta. 

Näin tunnistat C-vitamiinin INCI-listalta

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, toiselta nimeltään L-askorbiinihappo ja INCI-listalta sen bongaa nimellä Ascorbic Acid. Vaikka raaka-aine on tehokas, se ei ole erityisen stabiili, sillä ulkoiset olosuhteet kuten vesi, valo, happi ja kuumuus vaikuttavat sen tehoon. Ratkaisuna tähän on kehitetty lukuisia stabiloituja C-vitamiinin muotoja, jotka säilyttävät tehokkuutensa puhdasta C-vitamiinia paremmin.

Esimerkiksi Sodium Ascorbyl Phosphate on C-vitamiinin stabiilein muoto ja siksi myös yleisesti käytetty. Se ei kuitenkaan ole yhtä tehokas kuin L-askorbiinihappo. Toinen suosittu C-vitamiinin johdannainen, Ascorbyl Glucoside, säilyttää stabiliutensa myös hyvin vedessä, mutta sekään ei ole yhtä tehokas kuin L-askorbiinihappo. 

Näiden muotojen käyttö on kuitenkin välillä perusteltua, jotta raaka-aine ja tuote saadaan pysymään stabiilina. C-vitamiinimuodon valintaan kosmetiikkatuotteessa vaikuttaakin aina hinnan lisäksi myös se, millaisia vaikutuksia lopputuotteelta halutaan. Stabiilimmat C-vitamiinin muodot sopivat hyvin etenkin kasvovoiteisiin ja tuotteisiin, joiden käyttöikä on kuuriluontoista käyttöä pidempi. Vaikutukset ovat miedommat, mutta tuotetta voi myös käyttää jatkuvasti.

Tehokuurina muutaman kerran vuodessa puolestaan Ascorbic Acid on lajinsa kruununjalokivi. C-vitamiinin eri muodoille on siis paikkansa erilaisissa tuotteissa. Mistä sitten tietää, millainen C-vitamiinituote sopii itselle ja miten sen tunnistaa? Jatka lukemista, kerromme sen sinulle seuraavassa kappaleessa. 

Näin valitset sinulle sopivan C-vitamiinituotteen 

Markkinoilla näkee tuotteita, joissa luvataan jopa 30 prosentin C-vitamiinipitoisuus. Onko enempi parempi vai riittääkö matalampi pitoisuus aktiiviainetta? Yleensä kuulee suositeltavan, että korkeita, yli 15 prosentin pitoisuuksia suositellaan iltakäyttöön sekä jo C-vitamiiniin tottuneelle iholle. Jos C-vitamiinia on tuotteessa alle 15 prosenttia, sopii se useimmeille ihotyypeille ja aamuin illoin käytettävksi. On kuitenkin tavallista, että C-vitamiini voi kirvellä hieman aluksi, jos iho ei ole tottunut siihen. 

Kannattaa myös pitää mielessä, että epästabiilin luonteensa vuoksi C-vitamiini hajoaa nopeasti hapettuessaan. NUORIn perustaja Jasmi Bonnén havainnollisti meille Ihana Iho -messuillamme, kuinka C-vitamiinin tehoa tutkittaessa on havaittu, että 30 päivän jälkeen sekoittamisajankohdasta, on C-vitamiini menettänyt 20 % tehostaan ja 6 kuukauden jälkeen ei tuotteessa ole juuri lainkaan aktiivista C-vitamiinia jäljellä.

Tämä on siis hyvä pitää mielessä, jos tilaa esimerkiksi Euroopan ulkopuolella valmistetun tuotteen: siitä hetkestä, kun tuote on valmistunut tehtaalla ja päätynyt erilaisia jakelukanavia pitkin Suomeen kaupan hyllylle ja lopulta kuluttajan kylpyhuoneeseen, on aikaa saattanut kulua pitkäkin tovi. Jos tällaisen tuotteen C-vitamiinipitoisuudeksi luvataan vaikkapa 11,5 % ja tuote päätyy käyttöön puoli vuotta valmistamisen jälkeen, ei siinä välttämättä ole enää markkinoidun 11,5 prosentin verran aktiivista C-vitamiinia jäljellä.

 

Muista nämä seikat, kun valitset tarpeisiisi sopivaa C-vitamiinituotetta:

NUORI

Jos etsit tuotteeltasi tehokkaimpia ihoa kirkastavia ja uudistava vaikutuksia, niin Ascorbic Acid -muodossa oleva C-vitamiini on valintasi. Kannattaa kuitenkin valita sellainen tuote, jossa C-vitamiini aktivoituu vasta kun alat käyttämään tuotetta - näin se ei ole menettänyt tehoaan ennenaikaisesti. Esimerkki tällaisesta on NUORIn C vitamiini seerumi.

Nourish

Jos puolestaan etsit alhaisemman C-vitamiinipitoisuuden omaavaa koostumusta, voit hyvin valita tuotteen, jossa on käytetty C-vitamiinin stabiloituja muotoja. Valikoimastamme löydät Nourish London Protect Peptidi C vitamiini seerumin.

Suhtaudu varauksella markkinointiväittämiin 30 % C-vitamiinituotteista, sillä sinun ihollesi päätyessään tuotteessa ei välttämättä ole luvattua määrää C-vitamiinia jäljellä.

C-vitamiinin TOP 3 hyödyt iholle

  1. Tekee ihosta kimmoisamman - C-vitamiini tukee kollageenisynteesiä ja auttaa madaltamaan juonteita täyteläistämällä ihoa. Jos haluat madaltaa ryppyjä ja silottaa ihoa, saat parhaimman vaikutuksen kun yhdistät ihonhoidossasi C-vitamiinin ja hyaluronihapon. Tämä onnistuu, kun yhdistetään hyaluronihappo seerumi sekä C vitamiini seerumi. Tästä blogista löydät lisää tietoa hyaluronihaposta: Hyaluronihappo - Ihosi tehokosteuttaja. 
  2. Tasoittaa sävyä ja kirkastaa ihoa -C-vitamiini toimii apuna maksaläiskien vaalentamisessa, sillä suurina pitoisuuksina se voi hillitä melaniinipigmentin tuotantoa. Täten se tekee ihon sävystä tasaisemman ja yleisilmeeltään kirkkaamman. Jos toiveenasi on ihon sävyn tasoittaminen, niin tutustu myös niasiiniamidiin, josta voit lukea tästä blogista: Niasiiniamidi - epäpuhtaan ja ikääntyvän ihon tehoaine.
  3. Ennaltaehkäisee ihon ikääntymismuutoksia - C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka neutraloi vapaita radikaaleja. Voit lukea vapaista radikaaleista lisää tästä blogista: Vapaat radikaalit ja ihon ennenaikainen vanheneminen. Jos olet esimerkiksi oleillut paljon auringossa, on C-vitamiini loistava raaka-aine korjaamaan auringon UV-säteilyn aiheuttamaa vanhentavaa vaikutusta iholla. 

Tiesitkö tämän C-vitamiinista?

  • Yli 90 % maailmalla kosmetiikassa ja vitamiineissa käytettävästä C-vitamiinista valmistetaan Kiinassa ja suuri osa tästä on synteettistä. Pohjana käytetään usein maissitärkkelystä, joka saattaa olla geenimuunneltua. Tätä kuluttajan voi puolestaan olla vaikea selvittää, mutta asiaa voi aina tiedustella valmistajalta. Me Twistbellä olemme kysyneet asian puolestasi - ostaessasi tuotteita meiltä, tiedät, ettei tuotteissa ole GMO-raaka-aineita.
  • Myös Euroopassa valmistetaan C-vitamiinia, NUORIn C vitamiini seerumin korkealaatuinen luonnollinen C-vitamiini tulee Englannista.
  • Jos C vitamiinituotteen tai C vitamiini seerumin väri alkaa muuttua ruskeaksi, niin tiedät, että se on alkanut hapettumaan (ja menettämään tehoaan). Toisaalta tehon menetys ei välttämättä näy värin vaihtumisena, jonka vuoksi se ei ole ainoa asia, jota on syytä tarkastella.

Mitä seuraavaksi? 

  1. Tutustu NUORIn 20 päivän tehokuuriin, jonka tähtenä toimii heidän loistava C vitamiini seerumi. Tuote sisältää poikkeuksellista teknologiaa, sillä siinä C-vitamiini on kapselissa erillään seerumista. Kun otat seerumin käyttöön, saat yhdellä painalluksella vapautettua jauhemaisen C-vitamiinin seerumin sekaan ja sinulla on käsissäsi vasta sekoitettu, 100 % aktiivinen C-vitamiiniseerumi. Seerumin C-vitamiinipitoisuus on 7,5 %. 
  2. Tutustu kaikkiin C-vitamiinia sisältäviin tuotteisiin tästä. Löydät valikoimasta niin kosmetiikkaa kuin sisäisen ihonhoidon tuotteita.
  3. Tilaathan uutiskirjettämme? Saat sähköpostiisi kerran viikossa inspiraatiota ihonhoitoon, sekä ensimmäisenä tiedon uutuuksista, tarjouksista ja maksuttomista ihonhoidon webinaareista. 

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista