C-vitamiini on yksi suosituimpia ja tutkituimpia kosmetiikan aktiiviaineita. Se on vahva antioksidantti, joka neutraloi ihoa ennenaikaisesti vanhentavien vapaiden radikaalien vaikutuksia iholla ja kirkastaa ihon sävyä muun muassa pigmenttiläiskiä vaalentamalla. Tämän lisäksi se parantaa ihon rakennetta tehostaen kollageeniin tuotantoa. C-vitamiini onkin ihanteellinen raaka-aine samealle iholle, joka kaipaa kirkkaampaa ilmettä ja ihon kimmoisuutta.
C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, toiselta nimeltään L-askorbiinihappo ja INCI-listalta sen bongaa nimellä Ascorbic Acid. Vaikka raaka-aine on tehokas, se ei ole erityisen stabiili, sillä ulkoiset olosuhteet kuten vesi, valo, happi ja kuumuus vaikuttavat sen tehoon. Ratkaisuna tähän on kehitetty lukuisia stabiloituja C-vitamiinin muotoja, jotka säilyttävät tehokkuutensa puhdasta C-vitamiinia paremmin. Esimerkiksi Sodium Ascorbyl Phosphate on C-vitamiinin stabiilein muoto ja siksi myös yleisesti käytetty. Se ei kuitenkaan ole yhtä tehokas kuin L-askorbiinihappo. Toinen suosittu C-vitamiinin johdannainen, Ascorbyl Glucoside, säilyttää stabiliutensa myös hyvin vedessä, mutta sekään ei ole yhtä tehokas kuin L-askorbiinihappo.
Näiden muotojen käyttö on kuitenkin välillä perusteltua, jotta raaka-aine ja tuote saadaan pysymään stabiilina. C-vitamiinimuodon valintaan kosmetiikkatuotteessa vaikuttaakin aina hinnan lisäksi myös se, millaisia vaikutuksia lopputuotteelta halutaan. Stabiilimmat C-vitamiinin muodot sopivat hyvin etenkin kasvovoiteisiin ja tuotteisiin, joiden käyttöikä on kuuriluontoista käyttöä pidempi. Vaikutukset ovat miedommat, mutta tuotetta voi myös käyttää jatkuvasti. Tehokuurina muutaman kerran vuodessa puolestaan Ascorbic Acid on lajinsa kruununjalokivi. C-vitamiinin eri muodoille on siis paikkansa erilaisissa tuotteissa. Mistä sitten tietää, millainen C-vitamiinituote sopii itselle ja miten sen tunnistaa? Jatka lukemista, kerromme sen sinulle seuraavassa kappaleessa.
Markkinoilla näkee tuotteita, joissa luvataan jopa 30 prosentin C-vitamiinipitoisuus. Onko enempi parempi vai riittääkö matalampi pitoisuus aktiiviainetta? Yleensä kuulee suositeltavan, että korkeita, yli 15 prosentin pitoisuuksia suositellaan iltakäyttöön sekä jo C-vitamiiniin tottuneelle iholle. Jos C-vitamiinia on tuotteessa alle 15 prosenttia, sopii se useimmeille ihotyypeille ja aamuin illoin käytettävksi. On kuitenkin tavallista, että C-vitamiini voi kirvellä hieman aluksi, jos iho ei ole tottunut siihen.
Kannattaa myös pitää mielessä, että epästabiilin luonteensa vuoksi C-vitamiini hajoaa nopeasti hapettuessaan. NUORIn perustaja Jasmi Bonnén havainnollisti meille Ihana Iho -messuillamme, kuinka C-vitamiinin tehoa tutkittaessa on havaittu, että 30 päivän jälkeen sekoittamisajankohdasta, on C-vitamiini menettänyt 20 % tehostaan ja 6 kuukauden jälkeen ei tuotteessa ole juuri lainkaan aktiivista C-vitamiinia jäljellä. Tämä on siis hyvä pitää mielessä, jos tilaa esimerkiksi Euroopan ulkopuolella valmistetun tuotteen: siitä hetkestä, kun tuote on valmistunut tehtaalla ja päätynyt erilaisia jakelukanavia pitkin Suomeen kaupan hyllylle ja lopulta kuluttajan kylpyhuoneeseen, on aikaa saattanut kulua pitkäkin tovi. Jos tällaisen tuotteen C-vitamiinipitoisuudeksi luvataan vaikkapa 11,5 % ja tuote päätyy käyttöön puoli vuotta valmistamisen jälkeen, ei siinä välttämättä ole enää markkinoidun 11,5 prosentin verran aktiivista C-vitamiinia jäljellä.
Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista