0

Ostoskorisi on tyhjä

Raudan puute ja alhainen ferritiini - mikä avuksi?

Raudan puute ja alhainen ferritiini - mikä avuksi?

Ihon kuivuutta, heikentynyt kynsien ja hiusten kunto? Raudan puute ja alhainen ferritiinitaso voivat näiden oireiden lisäksi näyttäytyä vetämättömänä olona sekä huimauksena. Alhainen ferritiinitaso ja raudan puute ovat teemoja, jotka ovat olleet todella pinnalla viime aikoina. 

Monelle elämä onkin  muuttunut täysin parempaan kun selittämättömälle väsymykselle, vetämättömälle ololle, huimaukselle ja oudoille iho-oireille on saanut selityksen, hoidon ja paremman olon.

Tässä blogissa ravintoneuvojamme Annina Francioso listaa asioita, joista voit tunnistaa olisiko sinun hyvä mittauttaa rauta-arvosi ja mitä tulisi huomioida rauta-ravintolisien ottamisesta.

Mistä tiedän onko minulla raudan puute ja alhainen ferritiini?

Näemme useimmilla asiakkaillamme ravintoainemittauksissa heittoa rauta-arvoissa. Taustalla voi olla yksi tai useampi raskaus, runsaat kuukautiset, imetys, kuluttava arki tai pitkän ajan juoksussa syntynyt vajaus. Raudan puutoksen ja alhaisen ferritiinitason taustalla näkyy selkeästi myös usein asiakkaiden kanssa läpikäymämme "kuormituskuppi" -teoria, josta voit lukea lisää blogistamme esimerkiksi Ihonhoidon aikakone yli 40-vuotiaille podcastin ja blogin yhdistelmästä.

Rauta osallistuu hapen kuljettamiseen veressä, energiatuotantoon ja immuunipuolustukseen. Tämän vuoksi raudanpuutteen oireet liittyvät ensisijaisesti vireystilaan ja jaksamiseen. Esimerkiksi nopeutunut sydämen syke ja happinälkä voivat olla merkkejä vähäisestä raudasta. Joskus puutosoireet saattavat "peittyä" jatkuvaan sairasteluun ja syytä tulee haettua muualta, esimerkiksi sinkin puutteesta.

Elimistö varastoi rautaa ferritiininä pitäen huolen siitä, että verenkierrossa on jatkuvasti riittävästi rautaa. Tämän vuoksi lievä raudan puute ei näy vielä pelkkää hemoglobiniarvoa tarkastellessa, vaan myös ferritiiniarvot tulisi mittauttaa. Lievä raudan puute ei välttämättä näy ulospäin kasvojen kalpeutena ja tummina silmänalusina, vaan silloin on kyse jo anemiasta.

Kalpeus voi näkyä myös huulien ja ikenien vaalenemisena.

Raudanpuutosanemiaa ei kuitenkaan tarvitse epäillä heti ensimmäisistä väsymysoireista, mutta jos kuukautisvuotosi on runsasta, voi olla hyvä idea käydä mittauttamassa ferritiiniarvot jos väsymys ja voimattomuus tuntuvat jatkuvalta tilalta.

Mitä ovat raudan puutteen ja alhaisen ferritiinin oireita?

Raudan puute voi ilmetä monenlaisina oireina joista tyypillisimpiä ovat:

  • Ihon kuivuus
  • Heikentynyt yleiskunto
  • Hermostuneisuus
  • Väsymys
  • Heikentynyt kynsien ja hiusten kunto
  • Hiusten lähtö
  • Heikentynyt keskittymiskyky

Nämä ovat oireita, joista moni kärsii eikä ole saanut niihin apua. Verikokeisiin pääsy tai tuloksien pohjalta riittävän hoidon saaminen voi olla hämmästyttävän vaikeaa. Niinpä moni kärsii aivan turhaan elämänlaatua ja työtehoa heikentävistä oireista, joihin hoito loppujen lopuksi voi olla hyvinkin yksinkertainen. Tämän olemme mekin TwistBellä joutuneet kokemaan oman kokemusten kautta.

Mitä minun tulisi tietää rauta-ravintolisien ottamisesta

Jos haluat kohentaa alhaista ferritiinin tasoa ja hoitaa raudan puutosta niin parhaiten imeytyviä raudan lähteitä (hemirauta) ravinnosta ovat eläinkunnan tuotteet; kananmunat, varsinkin keltuainen ja naudan liha, erityisesti maksa. Rautaa on toki myös vihreissä kasviksissa kuten pinaatissa ja varsinkin nokkosessa mutta myös linsseissä ja pavuissa.

Kasvisruokavaliossa raudan saanti kannattaa taata käyttämällä näitä kasviksia monipuolisesti. Papuja käytetäänkin aina liotettuna ja keitettynä, jolloin niiden sisältämä fytiinihappo poistuu. Fytiinihappo estää raudan imeytymistä ja sitä on myös pähkinöissä ja siemenissä. Jos ruokavaliosi sisältää niitä runsaasti, olisi hyvä liottaa ainakin osa käyttämistäsi siemenistä jotta muusta ruoasta saamasi rauta varmasti imeytyy hyvin.

Lisäravinteina otettavien raudan kanssa on hyvä ottaa samanaikaisesti luonnollisessa muodossa olevaa C -vitamiinia (kasviyhdisteet mukana, ei pelkkä askorbiinihappo), sillä se edistää raudan imeytymistä.

Kalsium ja sinkki taas estävät raudan imeytymistä, joten jos otat niitä lisäravinteena, ota ne raudan kanssa erikseen (2h) ja vältä raudan ottamista samaan aikaan maitotuotteiden kanssa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että rauta (ja sinkki myös) tarvitsevat imeytyäkseen riittävän vatsahappojen tuotannon. Jos et ole sairastanut vatsahaavaa tai refluksia, voit testata oman mahahappotasosi yksinkertaisesti ottamalla sitä ruokailun yhteydessä tablettina. Jos et tunne kuumotusta, ei vatsan happotuotanto ole riittävää. Rauta imeytyy ohutsuolessa, joten ärtyneen suolen oireyhtymä tai hiljan diagnosoitu keliakia voi tarkoittaa, että rauta on jäänyt imeytymättä ravinnosta ja ravintolisistä jo jonkin aikaa.

Muista ottaa raudan kanssa aina myös raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia tai valitse rautavalmiste, jossa on jo valmiiksi luonnollista C-vitamiinia:

Mitä jos vatsani tulee kipeäksi kun otan rautaa ravintolisänä?

Raudasta haasteellisen monelle tekee sen aiheuttamat vatsavaivat sekä oikea aikatauluttaminen ruokailujen välillä. Siksi olemme valinneet valikoimaamme korkealaatuiset ja vatsaystävälliset rautavalmisteet.

Nordic Kings maksakapselit ovat täydellinen valinta sinulle, jonka vatsa ei kestä rautavalmisteita. Kapselit sisältävät 100% pakastekuivattua ruoholla ruokitun naudan maksaa, joka ei siis käytännössä ole edes lisäravinne vaan aitoa ruokaa. Toinen suursuosikkimme on Puhdas+ erinomaisesti imeytyvä rauta, jossa on lisäksi raudan imeytymiselle tärkeitä B12- ja C-vitamiinia sekä folaattia.

Mitä muuta kannattaa huomioida

Jos sinulla on raudan puute ja alhainen ferritiinitaso, raudan lisäksi D- ja B12 -vitamiini ovat keskeisiä vitamiineja, jotka vaikuttavat yleiseen hyvinvointiimme:

Jos epäilet oireidesi, ruokavaliosi ja vatsaoireidesi perusteella että saatat kärsiä raudan puutoksesta on hyvä mittauttaa myös B12 ja D-vitamiiniarvot, sillä B12 -vitamiinilla (ja foolihapolla) on keskeinen rooli punasolujen ja hemoglobiinin muodostumisessa ja alhaiset D -vitamiinitasot taas heikentävät B12 -vitamiinin imeytymistä. Kyseessä voi siis olla ketjureaktio ja helpoiten selätät oireet kun pääset niiden alkulähteille!

Suosittelemme ravintoneuvojan starttikonsultaatiota jos koet vaikeaksi itse päätellä oireidesi lähtökohtia ja tehokkainta hoitomuotoa.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista