0

Ostoskorisi on tyhjä

TOP 10 kauneusruoat: Nro 10 Oliiviöljy

TOP 10 kauneusruoat: Nro 10 Oliiviöljy

Mitä olisikaan TOP 10 kauneusruokalistaus ilman jo itsensä Kleopatrankin suosimaa kauneudenhoitotuotetta oliiviöljyä!? Oliiviöljy on klassinen sisäisen kauneudenhoidon monitoimituote ja siksi mukana Twistben top 10 kauneusruokien listalla.

Oliiviöljyn terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti keskeisenä osana Välimeren ruokavaliota. Tutkimuksissa on osoitettu, että kyseisen ruokavalion ratkaisevana terveystekijänä on nimenomaan rasvojen laatu, ruokavalion sisältämän rasvojen määrän sijaan. Oliiviöljyn sisältämät rasvahapot ovat 80% terveydelle edullisia tyydyttymättömiä (pehmeitä) rasvoja, joista oliiviöljy sisältää runsaasti ihon epiteelin solukalvoja ylläpitävää linolihappoa.

Ihmisen elimistö ei tuota linolihappoa itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Linolihapon puute heikentää ihosolun kykyä pidättää vettä ja altistaa ihon kuivumiselle ja hilseilylle, joten oliiviöljy osana päivittäistä ruokavaliota edesauttaa ihon terveyttä parantamalla sen kosteustasapainoa ja kimmoisuutta.

Oliiviöljy eroaa muista kasviöljyistä antioksidanttisilta vaikutuksiltaan

Vaikka muutkin kasviöljyt sisältävät linolihappoa, on oliiviöljyllä muihin kasviöljyihin verrattuna huomattavia antioksidanttisia vaikutuksia. Tämä johtuu siitä, että oliiviöljy puristetaan kasvin hedelmäosasta, kuorineen päivineen, kun taas useimmat muut kasviöljyt puristetaan kasvin siemenestä.

Kuoren tehtävä on antaa suojaa auringon UV –säteiltä, kylmältä, kuivuudelta, homeelta, taudeilta ja tuholaisilta. Oliiviöljyä nautittaessa nämä fytoravinteiden ominaisuudet siirtyvät myös ihomme suojaksi.

Oliiviöljyssä nämä antikosidanttiset vaikutukset löytyvät sen sisältämästä A- ja E–vitamiineista ja karotenoideista, jotka suojaavat ihosoluja hapetusstressiltä ehkäisten ennenaikaista ikääntymistä.

Oliiviöljyn hormeettiset vaikutukset

Korkealaatuisessa oliiviöljyssä on saatettu jättää puristemassan joukkoon myös kasvin lehtiä parantamaan öljyn säilyvyyttä. Lehtien sisältämät polyfenoliset yhdisteet auttavat estämään öljyn hapettumisen ja samalla ne kasvattavat oliiviöljyn antioksidanttisia vaikutuksia entisestään. Oliivinlehtien sisältämien kasviyhdisteiden tiedetään omaavan hormeettisia vaikutuksia. Hormeesilla tarkoitetaan kehon stressireaktioiden stimuloimista hetkellisesti, pienissä määrissä, jolloin elimistön puolustusmekanismit aktivoituvat. Tämä kiihdyttää immuunipuolustuksen lisäksi solujen uusiutumista ja kehon puhdistustoimintoja.

Korkealaatuinen oliiviöljy, joka sisältää myös kasvin lehtiosan yhdisteitä auttaa ehkäisemään soluvaurioita ja ihon ennenaikaista vanhentumista!

Antioksidanttisten vaikutustensa vuoksi oliiviöljyllä on myös tulehdusta estäviä ominaisuuksia, jotka edesauttavat sydän- ja verenkiertoelimistön sekä maksan terveyttä. Maksan puhdistustoimintojen tehokkuus näkyy välillisesti kirkkaana ja hehkuvana ihona. Juuri nämä oliiviöljyn vahvat antioksidanttiset vaikutukset tekevät oliiviöljystä kasviöljyjen aatelisen!

Oliiviöljy ihon rakenteen ylläpitämisessä

Oliiviöljy sisältää rasvaliukoista K–vitamiinia, joka osallistuu veren hyytymiseen ja on näin ollen tärkeässä roolissa haavojen ja mustelmien paranemisessa. K-vitamiinin puutostilat ovat harvinaisia, sillä useat vihreälehtiset kasvikset ja kanan liha sisältävät K–vitamiinia. K–vitamiini on kuitenkin sitoutunut vahvasti kasvin lehtivihreään, eikä se ole helposti elimistön hyödynnettävissä. Vaikka oliiviöljy sisältää suhteessa vähemmän K–vitamiinia kuin esimerkiksi parsakaali, pystyy elimistö hyödyntämään paremmin rasvaliukoisen K–vitamiinin oliiviöljystä kuin kasvikunnan tuotteista.

K-vitamiinin huono imeytyminen voi johtaa ihon alttiuteen arpeutumiselle (raskausarvet) ja mustille silmänalusille.

Ravintoainemittauksissa havaitsemme melko usein asiakkaidemme tuloksissa poikkeamia kudosten kalsiumtasapainossa ja haasteita kalsiumin imeytymisessä. Kalsium ei ole tärkeä ainoastaan luuston hyvinvoinnille, vaan se se säätelee myös ihon epidermiksen suojamekanismeja ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Vaikka äkkiseltään saattaisi ajatella kalsiumlisän auttavan kalsiumtasapainon ylläpitämiseen, olisi tärkeämpää miettiä millä kalsiumin imeytymistä voisi parantaa.

Tähän voi apu löytyä oliiviöljystä, sillä sen sisältämä K–vitamiini edistää yhdessä D–vitamiinin kanssa kalsiumin imeytymistä. Päivittäinen D-vitamiinilisä kannattaa siis ottaa oliiviöljytilkan kera.

Vinkkejä oliiviöljyn käyttöön

Oliiviöljyä tarjoillaan usein salaattipöydän lisukkeena ja vaikka se kestääkin kuumentamista hieman rypsiöljyä paremmin, saat parhaat terveysvaikutukset kuumentamattomasta oliiviöljystä. Valitse aina luomulaatuinen ekstraneitsyt oliiviöljy ja jos ostat pientuottajien valmisteita, tarkasta löytyykö tuotteesta myös pullotuspäivä.

Älä osta yli puoli vuotta vanhempaa öljyä vaikka sen parasta ennen päivä ei olisikaan lähestymässä. Öljy tulee aina olla tummassa lasipurkissa ja parhaan säilyvyyden takaamiseksi säilytys huoneenlämmössä, kaapissa valolta suojattuna.

Käytä oliiviöljyä myös muiden ruokien, kun vain salaatin lisukkeena. Lorauta kasviskeittojen joukkoon sekä papujen ja höyrytettyjen kasvisten päälle sitruunan kera. Voin ja varsinkin teollisen margariinin sijaan leipää voi dipata oliiviöljyssä. Perinteinen etelä-italialainen snäkki syntyy puristamalla kuivatetun leivän päälle muutama puolitettu kirsikkatomaatti, päälle loraus oliiviöljyä, balsamicoa ja basilikan lehti. Siinä ovat maut kohdallaan!

Oliiviöljystä, luomuvoista ja vedestä teet käden käänteessä myös oman terveellisen "margariinin":

Sekoita 1:1 suhteessa (vetomitta) oliiviöljyä ja huoneenlämpöistä voita keskenään ja vatkaa joukkoon vielä loraus vettä. Huoneenlämpöiset ainekset sekottuvat keskenään vispilällä, mutta kermaisemman lopputuloksen saat aikaan sähkövatkaimella. Voit maustaa levitteen makusi mukaan kuivatuilla yrteillä, valkosipuli- tai sitruunankuorijauheella. Omatekoinen levite säilyy jääkaapissa noin viikon.

Oliiviöljystä saa myös luontaista tukea ruoansulatukseen:

Sekoita 1-2 rkl oliiviöljyä 1 dl tuoreen sitruunan tai greipin mehuun ja nauti tyhjään vatsaan joko ennen ruokailua tai illalla ennen nukkumaanmenoa. Sitruunahappo edistää sapen tuotantoa maksassa ja yhdistettynä oliiviöljyyn se kulkeutuu tehokkaasti maksaan.

Jos sinusta tuntuu, että rasvat vaivaavat ruoansulatustasi esimerkiksi aiheuttamalla vatsan löystymistä, voi rasvojen pilkkoutumista auttaa luontaisesti nauttimalla ruokailun yhteydessä pari teelusikallista omenaviinietikkaa. Vain riittävän happamassa mahalaukussa rasvoja pilkkovat entsyymit aktivoituvat ja omenaviinietikka vauhdittaa tätä prosessia. Vatsan riittävän happamuustason voi testata myös yksinkertaisella vatsahappotestillä, mikäli sinulla ei ole ollut vatsahaavaa tai refluksitautia.

Kärsitkö iho-ongelmista, mutta et ole saanut haluamiasi tuloksia sen hoidossa? Tutustu myös iho-ongelmien hoitoon keskittyvään ruokavalio-oppaaseen, joka sisältää 21 iho-ongelmiin auttavaa reseptiä!

Annina Francioso
Annina Francioso

Sisäisen ihonhoidon asiantuntija, diplomiravintoneuvoja


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista